YouTube & Google stavljeni na Crvenu listu za bezbednost dece nakon što Dečiji sindikat dokaže da ugrožavaju decu kroz cenzuru

Jutjub, i njegova matična kompanija Gugl, premešteni su na Crvenu listu sistema dečijeg sindikata na semaforu za dobrobit dece, signalizirajući da predstavljaju veliku i neposrednu pretnju po dobrobit dece.

YouTube & Google stavljeni na Crvenu listu za bezbednost dece nakon što Dečiji sindikat dokaže da ugrožavaju decu kroz cenzuru
Ilustracija Zvezdane Staze

Odluka je usledila posle više puta ponovljene cenzure sadržaja, objavljene na platformi, sa ciljem da se zaštite deca i spasu životi. 

Crvena lista je deo sistema semafora koji roditeljima ukazuje da li se neka organizacija ponaša na odgovoran način u pogledu dece, ili ih ugrožava. 

U otvorenom pismu koje je danas poslato Suzan Wojcicki, izvršnoj direktorki YouTube-a, i Sundar Pichai, izvršnom direktoru Google-a, Sindikat dece detaljno opisuje propuste politike kanala, kao i pružanje mogućnosti da se žali na odluku. 

U pismu se skreće pažnja na unutrašnje sukobe unutar Politike Kovida na Jutjubu, kao i na njenu arogantnu i blesavu cenzuru pravih eksperata.

Piše:

"Ono što zapravo radite nije drugačije od stavljanja ruke preko usta medicinskih stručnjaka – ljudi koji su proveli čitavu karijeru pokušavajući da spasu živote – zapušajući im usta baš kada podižu uzbunu u ime bezbednosti dece."

"Kao što je Jutjub tako rizično pokazao, čak je i internet kolos sa svim svojim resursima, nesposoban da utvrdi čak i interno koherentnu 'istinu'. Njeno preterano priklanjanje autoritetu je sigurno dokaz da jednostavno ne zna."

Među svojom preporukom, Dečiji sindikat predlaže da Jutjub "preispita sve [svoje] politike na osnovu toga da [ona] nema pouzdan mehanizam za razlikovanje činjenica od fikcije".

Komentarišući odluku, Ros Batler je rekao: "Ovi giganti iz Silicijumske doline veruju da je svako mišljenje, bez obzira koliko informisano ili zasnovano na dokazima, narušilo poverenje u 'vlasti' opasno i mora biti cenzurisano. Takva mišljenja su opasna, ali samo nesposobnim vlastima. Od kojih je Jutjub jedan.

"Između njih, Jutjub i Gugl su postali najveći izvori dezinformacija na svetu, žestoko podržavajući samo ovlašćene pozicije, bez obzira koliko su interno nedosledne ili empirijski lažne.

"Kada tehnološka kompanija može da odluči da li je visoko iskusnom pedijatriji ili profesoru imunologije dozvoljeno da govori ili ne, ta kompanija je pretnja za decu svuda. Tako je danas Jutjub na crvenoj listi."

Član Dečijeg sindikata pročitao je pismo u videu uživo koji je objavljen na Jutjubu i njegovom konkurentu Odiseju. Odiseja verzija je dostupna za gledanje ispod –