Vojska Ukrajine je poražena; Sve što je ostalo je Mop-Up

Leri C. Džonson; veteran CIA i Kancelarija Stejt departmenta za borbu protiv terorizma, tvrdi da je ukrajinska vojska poražena i da je ostala samo "krpa".

Vojska Ukrajine je poražena; Sve što je ostalo je Mop-Up
Ilustracija

Veteran koji je 24 godine pružao obuku zajednici za specijalne operacije američke vojske seo je sa Majkom Vitni da objasni zašto. 

Intervju koji je vodio Mike Whitney:

Pitanje 1– Možete li mi objasniti zašto mislite da Rusija pobeđuje u ratu u Ukrajini?

Leri C. Džonson – U prva 24 sata ruske vojne operacije u Ukrajini, sve sposobnosti ukrajinskog Kopnenog radara Intercept su izbrisane. Bez tih radara, ukrajinsko vazduhoplovstvo je izgubilo sposobnost vazdušnog presretanja. U intervenciji koja je intervenisala tri nedelje, Rusija je uspostavila de fakto No Fly Zone iznad Ukrajine. Iako je još uvek ranjiva na rame ispaljena površinom na vazdušne rakete koje su SAD i NATO isporučili Ukrajincima, nema dokaza da je Rusija morala da ograniči borbene vazdušne operacije.

Dolazak Rusije u Kijev u roku od tri dana od operacije takođe mi je privukao pažnju. Podsetio sam da je nacistima u operaciji Barbarosa trebalo sedam nedelja da stignu do Kijeva i potrebno još 7 nedelja da savladaju grad. Nacisti su imali prednost što nisu izvodili udarce kako bi izbegli civilne žrtve i jedva su čekali da unište kritičnu infrastrukturu. Ipak, mnogi takozvani američki vojni eksperti tvrdili su da je Rusija zaglibljena. Kada je 24 milje (ili 40 milja, zavisi od izvora vesti) bilo pozicionirano severno od Kijeva više od nedelju dana, bilo je jasno da je sposobnost Ukrajine da pokrene značajne vojne operacije eliminisana.Ako je njihova artiljerija bila netaknuta, onda je ta kolona bila lak izbor za masovno uništenje. To se nije desilo. Alternativno, ako je Ukrajinac imao održivo fiksno krilo ili sposobnost rotari krila trebalo je da unište tu kolonu iz vazduha. To se nije desilo. Ili, ako su imali održivu sposobnost krstarećih raketa trebalo je da zasuše pakao na navodno zastaloj ruskoj koloni. To se nije desilo. Ukrajinci nisu ni postavili značajnu pešadijsku zasedu kolone sa svojim novo snabdevenim američkim Džavelinima.

Razmere i obim ruskog napada su neverovatni. Zarobili su teritoriju za tri nedelje koja je veća od kopnene mase Ujedinjenog Kraljevstva. Oni su potom nastavili da izvode ciljane napade na ključne gradove i vojne instalacije. Nismo videli nijednu instancu ukrajinskog puka ili jedinice veličine brigade koja napada i pobeđuje uporedivu rusku jedinicu. Umesto toga, Rusi su podelili ukrajinsku vojsku na fragmente i presekli svoje linije komunikacije. Rusi konsoliduju svoju kontrolu nad Mariupolom i obezbedili su sve prilaze Crnom moru. Ukrajina je sada odsečena na jugu i severu.

Rekao bih da su SAD imale teže vreme da zarobe ovoliku teritoriju u Iraku 2003. Ako ništa drugo, ova ruska operacija bi trebalo da preplaši američke vojne i političke lidere.

Zaista velika vest stigla je ove nedelje sa ruskim raketnim udarima na ono što su de fakto nato baze u Javorivu i Žitomiru. NATO je sproveo obuku za sajber bezbednost u Žitomiru u septembru 2018. godine i opisao Ukrajinu kao "NATO partnera". Žitomir je uništen hipersoničnim raketama u subotu. Javoriv je doživeo sličnu sudbinu prošle nedelje. To je bio primarni centar za obuku i logistiku koji su NATO i EUKOM koristili za snabdevanje Ukrajine borcima i oružjem. Veliki broj vojnog i civilnog osoblja u toj bazi postao je žrtva.

Ne samo da Rusija udara i uništava baze koje NATO redovno koristi od 2015. godine, već nije bilo upozorenja o vazdušnom napadu i nije bilo gašenja napadačkih projektila.

Pitanje 2– Zašto mediji pokušavaju da ubede ukrajinski narod da mogu da prevladaju u svom ratu protiv Rusije? Ako je to što kažete tačno, onda svi civili koji su poslati da se bore protiv ruske vojske, umiru u ratu koji ne mogu da dobiju. Ne razumem zašto bi mediji želeli da obmanu ljude o nečemu tako ozbiljnom. Kakva su ti razmišljanja po tom pitanju?

Leri C. Džonson– Ovo je kombinacija neznanja i lenjosti. Umesto pravog izveštavanja, velika većina medija (štampanih i elektronskih) kao i Big Tech podržavaju veliku propagandnu kampanju. Sećam se kad je Džordž Buš bio Hitler. Sećam se kada je Donald Tramp bio Hitler. A sada imamo novog Hitlera, Vladimira Putina. Ovo je umorna, propala knjiga igara. Svako ko se usudi da postavlja legitimna pitanja odmah je kaljan kao Putinova marioneta ili ruska propalica. Kada ne možete da raspravljate o činjenicama, jedino približavanje je nazivanje imena.

Pitanje 3– Prošle nedelje, pukovnik Daglas Mekgregor je bio gost u emisiji Takera Karlsona. Njegovi stavovi o ratu su upadljivo slični vašim. Evo šta je rekao u intervjuu:

"Rat je zaista završen za Ukrajince. Bili su prizemljeni u delićima, tu nema dileme uprkos onome što čujemo od naših mejnstrim medija. Dakle, pravo pitanje za nas u ovoj fazi je, Taker, hoćemo li živeti sa ruskim narodom i njihovom vladom ili ćemo nastaviti da sprovodimo ovakvu vrstu promene režima obučeni kao ukrajinski rat? Hoćemo li prestati da koristimo Ukrajinu kao ovna protiv Moskve, što je praktično ono što smo uradili." (Taker Karlson– Mekgregor intervju)

Da li se slažete sa Mekgregorom da je stvarna svrha da se Rusija pretvori u rat u Ukrajini bila "promena režima"?

Drugo, da li se slažete da se Ukrajina koristi kao teren za SAD da sprovedu proksi-rat protiv Rusije?

Leri C. Džonson – Dag je odličan analitičar ali se ne slažem sa njim – mislim da u Bajden administraciji ne postoji niko ko je dovoljno pametan da razmišlja i planira u tim strateškim uslovima. Po mom mišljenju, poslednjih 7 godina bila je inercija statusa kvo u NATO-u. Ono što pod tim podrazumevam je da su NATO i Vašington, verovali da mogu da nastave da se šunjaju istočno na granicama Rusije, a da ne izazovu reakciju. NATO i EUKOM redovno su izvodili vežbe – uključujući pružanje "ofanzivne" obuke i obezbeđene opreme. Verujem da su izveštaji u Sjedinjenim Državama da je CIA pružala paravojnu obuku ukrajinskim jedinicama koje deluju u Donbasu verodostojni. Ali imam problem da poverujem da posle našeg debakla u Iraku i Avganistanu, iznenada imamo stratege na nivou Sun Cua koji vuku konce u Vašingtonu.

Postoji vazduh očajanja u Vašingtonu. Osim što pokušava da zabrani sve ruske stvari, Bajdenova administracija pokušava da maltretira Kinu, Indiju i Saudijsku Arabiju. Ne vidim da se bilo koja od tih zemalja složi. Verujem da je Bajdenova posada napravila fatalnu grešku pokušavajući da demonizuje sve stvari i sve ljude Ruse. Ako ništa drugo, ovo je ujedinjavanje ruskog naroda iza Putina i oni su spremni da se ukopaju za dugu borbu.

Šokiran sam pogrešnim procenama u razmišljanju da će ih ekonomske sankcije Rusiji dovesti na kolena. Suprotno je tačno. Rusija je sama sebi dovoljna i ne zavisi od uvoza. Njen izvoz je od kritičnog značaja za ekonomsku dobrosusedu Zapada. Ako uskrate pšenicu, potaš, gas, naftu, paladijum, gotov nikl i druge ključne minerale sa Zapada, evropska i američka ekonomija će biti divljački. I ovaj pokušaj da se Rusija prisili sankcijama sada je vrlo verovatno da će se uloga američkog dolara kao međunarodne rezervne valute pojaviti u prašini istorije.

Pitanje 4– Otkako je održao svoj čuveni govor u Minhenu 2007. godine, Putin se žali na "arhitekturu globalne bezbednosti". U Ukrajini možemo da vidimo kako ova zanovetanja bezbednosnih pitanja mogu da evoluiraju u rat. Kao što znate, Putin je u decembru izneo brojne zahteve vezane za rusku bezbednost, ali ih je Bajdenova administracija slegla ramenima i nikada nije odgovorila. Putin je želeo pisana uveravanja da proširenje NATO-a neće uključivati Ukrajinu (članstvo) i da nuklearni raketni sistemi neće biti raspoređeni u Rumuniji ili Poljskoj. Mislite li da su Putinovi zahtevi nerazumni?

Leri C. DžonsonMislim da su Putinovi zahtevi sasvim razumni. Problem je u tome što 99 odsto Amerikanaca nema pojma o vrsti vojne provokacije koju su NATO i SAD izvele u poslednjih 7 godina. Javnosti je uvek rečeno da su vojne vežbe "odbrambene". To jednostavno nije tačno. Sada imamo vest da je DTRA finansirao biolabs u Ukrajini. Pretpostavljam da bi Putin mogao da pristane da dozvoli američke nuklearne raketne sisteme u Poljskoj i Rumuniji ako Bajden pristane da dozvoli da se uporedivi ruski sistemi rasporede na Kubi, Venecueli i Meksiku. Kada to sagledamo u tim terminima možemo početi da shvatamo da Putinovi zahtevi nisu ni ludi ni nerazumni.

Pitanje 5 – Ruski mediji javljaju da su ruske rakete "visoke preciznosti, vazdušno lansirane" pogodile postrojenje na zapadu Ukrajine "ubivši više od 100 lokalnih vojnika i stranih plaćenika". Navodno, centar za obuku specijalnih operacija nalazio se u blizini grada Ovruč koji se nalazi na samo 25 km od poljske granice. Šta nam možete reći o ovom incidentu? Da li je Rusija pokušavala da pošalje poruku NATO-u?

Leri C. Džonson– Kratak odgovor—DA! Ruski vojni udari u zapadnoj Ukrajini tokom prošle nedelje šokirali su i alarmirali zvaničnike NATO-a. Prvi udarac usledio je u nedelju, 13. marta u Javorivu u Ukrajini. Rusija je pogodila bazu sa nekoliko raketa, od kojih su neke navodno hipersonične. Poginulo je preko 200 pripadnika osoblja, među kojima je bilo američko i britansko vojno i obaveštajno osoblje, a više stotina je ranjeno. Mnogi su zadobili katastrofalne rane, kao što su amputacije, i u bolnici su. Ipak, NATO i zapadni mediji nisu pokazali veliko interesovanje za izveštavanje o ovoj katastrofi.

Javoriv je bio važna napredna baza za NATO . Do februara (pre ruske operacije na Ukrajinu), Sedma komanda za obuku vojske SAD radila je iz Javoriva još sredinom februara. Rusija se tu nije zaustavila. Vojne vesti ASB-a javljaju da je Rusija pogodila još jednu lokaciju, Delyatyn, koja je 60 milja jugoistočno od Javoriva (u četvrtak verujem). Rusija je juče pogodila Zitomyr, još jedno mesto gde je NATO prethodno bio prisutan. Putin je poslao vrlo jasnu poruku — snage NATO-a u Ukrajini biće posmatrane i tretirane kao borci. Menstruacija.

Pitanje 6 – Ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky je u zapadnim medijima modernim kao "ratni vođa" i savremeni "Vinston Čerčil". Ono što mediji ne uspevaju da kažu svojim čitaocima je da je Zelenski preduzeo brojne korake da ojača svoj uticaj na vlast, istovremeno nanoseći štetu krhkim demokratskim institucijama u Ukrajini. Na primer, Zelenski je "zabranio jedanaest novinskih organizacija u vlasništvu opozicije" i pokušao da zabrani šefu najveće ukrajinske opozicione stranke Viktoru Medvedčuku da se kandiduje po lažnoj optužbi za "finansiranje terorista". Ovo nije ponašanje lidera koji je ozbiljno posvećen demokratiji.

Šta mislite o Zelenskom? Da li je on zaista „patriotski vođa“ kakvim ga mediji predstavljaju?

Leri C. Džonson – Zelenski je komičar i glumac. Po mom mišljenju, nije baš dobar u tome. Zapad cinično koristi činjenicu da je Jevrejin kao skretanje pažnje sa kontingenta neonacista veličine (a mislim na istinske naciste koji i dalje slave dostignuća ukrajinske waffen SS jedinice dok se bore sa nacistima u Drugom svetskom ratu). Činjenice su jasne – on zabranjuje opozicione političke stranke i gasi opozicione medije. Pretpostavljam da je to nova definicija "demokratije".

Pitanje 7Kako se ovo završava? Postoji odličan post na sajtu Meseca Alabame pod naslovom "Šta će biti geografsko krajnje stanje rata u Ukrajini". Autor posta, Bernard, izgleda da misli da će Ukrajina na kraju biti podeljena duž reke Dnjeper "i južno duž obale koja ima većinsko etničko rusko stanovništvo". 

Kaže i ovo:

"Ovo bi eliminisalo ukrajinski pristup Crnom moru i stvorio kopneni most prema otcepljenoj Moldaviji Pridnjestrovlje koje je pod ruskom zaštitom. Ostatak Ukrajine bilo bi zemljište zatvoreno, uglavnom poljoprivredna država, razoružana i suviše siromašna da bi se u skorije vreme nadovezala na novu pretnju Rusiji. Politički bi dominirali fašisti iz Galicije, što bi onda postalo veliki problem za Evropsku uniju."

Šta ti misliš? Hoće li Putin nametnuti vlastito teritorijalno rešenje Ukrajini kako bi ojačao rusku sigurnost i okončao neprijateljstva ili je verovatniji drugačiji scenario?

Leri C. Džonson– Slažem se sa Munom. Putinov primarni cilj je da obezbedi Rusiju od stranih pretnji i utiče na razvod sa Zapadom. Rusija ima fizičke resurse da bude nezavisni suveren i u procesu je da ostvari tu viziju.

Bio – Leri Si Džonson je veteran CIA i Kancelarije Stejt departmenta za borbu protiv terorizma. Osnivač je i izvršni partner BERG Saradnika, koji je osnovan 1998. Leri je 24 godine pružao obuku zajednici za specijalne operacije američke vojske.