Visoko bockani Izrael ima najviše slučajeva COVID-19 po glavi stanovnika U SVETU

Izrael je trenutno vodeći u svetu po broju novih dnevnih slučajeva korona virusa iz Wuhana (COVID-19) po glavi stanovnika uprkos svom statusu jedne od najbockanih zemalja na svetu.

Visoko bockani Izrael ima najviše slučajeva COVID-19 po glavi stanovnika U SVETU

Prema poslednjim podacima, 74 posto stanovništva Izraela primilo je barem jednu dozu bocke protiv COVID-19. Šezdeset i sedam posto je potpuno bockano, a 55 posto je primilo barem jednu dozu.

Ovaj status jedne od najBockanih i najpovoljnijih zemalja u svetu nije sprečio zemlju da doživi rekordan nivo zaraze COVID-19. Od četvrtka, izraelsko ministarstvo zdravlja prijavilo je 64.940 novih slučajeva COVID-19, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji iznosio 2.101.265.

Broj aktivnih slučajeva COVID-19 trenutno iznosi 409.817. Stopa pozitivnih testova na COVID-19 dostigla je rekordnih 18,38 posto.

Broj izraelskih pacijenata sa COVID-19 u bolnicama porastao je u četvrtak na 1.680. Većina se smatra lakšim ili umerenim slučajevima, ali 593 se smatraju ozbiljno bolesnim. Od onih sa teškim slučajevima, 112 je na respiratorima.

Vrhunski zdravstveni stručnjak koji je savetovao izraelsku vladu upozorio je da zemlja ne može izdržati da između 0,6 do 0,7 posto stanovništva bude pozitivno na testu na COVID-19 svaki dan.

Eran Segal sa Instituta za nauku Weizman u centralnom Izraelu napomenuo je da je Izrael imao najveći broj novih slučajeva COVID-19 po glavi stanovnika u poslednjih sedam dana.

Gde god možemo olakšati javnosti, to ćemo učiniti. Omikronom shvatamo ozbiljno, ali i gledamo širu sliku”, rekao je ministar zdravlja Nitzan Horowitz.

Segal je tokom intervjua istakao da veruje da će trenutna epidemija nakon bockanja uskoro prestati. „Vrlo smo blizu visine, ili čak na visini omikronskog talasa“, rekao je.

Čim Izrael dostigne vrhunac trenutnog talasa epidemije, Segal je rekao da će čak jedan od 10 Izraelaca biti pozitivan na COVID-19 ako se testira. Ali kada prođe ovaj vrhunac, „doći će do relativno brzog pada“ u odnosu na te brojke.

Izrael još jednom proširuje program masovnog bockanja

Čini se da jedini odgovor izraelske vlade na sve veći broj slučajeva daje svojim ljudima eksperimentalnije, opasnije i neučinkovitije bocke protiv COVID-19.

Vlada je prošlog meseca odobrila davanje četvrte doze bocke protiv COVID-19 osobama starijim od 60 godina i zdravstvenim radnicima koji su primili dopunske doze. (: Izrael priprema građane da prime četvrtu dozu bocke protiv COVID-19 koja je već bila neuspešna s TRI doze.)

Zvaničnici su ranije rekli da će sačekati više podataka o efikasnosti četvrte doze pre nego što postave javnom politikom da dobiju dozu. Ali izraelsko ministarstvo zdravlja iskoristilo je dolazak omikronske varijante da opravda delovanje pre nego što je prvobitno tvrdilo.

Nedavno je Ministarstvo zdravlja objavilo u četvrtak da će ponuditi dopunske bocke protiv COVID-19 djeci između pet i 11 godina koja su u riziku od ozbiljne bolesti.

Ovu grupu navodno čini samo oko 1.000 dece. Oni su takođe bili prva starosna grupa koja je primila početne bocke prošle godine pre širokog odobrenja bocki.

Šefovima organizacija za održavanje zdravlja u zemlji naloženo je da ovoj deci počnu davati treću dozu Pfizerove verzije bocke namenjene deci.

Izraelska vlada obezbjeđuje više bocki za decu iako su se broj slučajeva među mladima udvostručio poslednjih dana.

Poslednji podaci pokazuju da je oko 146.000 dece školskog uzrasta trenutno u karantinu zbog infekcije, a još 142.000 je u izolaciji zbog bliskog kontakta s pozitivnim slučajem.

Pogledajte ovaj video i čujte svedočanstva žrtava izraelskog mandata bockanja protiv COVID-19