Ukrajinska vojska napala Rusiju – Koordinate dobili sa američkih satelita?

Ukrajinska armija napala je balističkim raketama Točka-U ruski prigranični grad Belgorod

Ukrajinska vojska napala Rusiju – Koordinate dobili sa američkih satelita?
Foto:Arhiva

Istovremeno je bespilotnim letelicama Tu-143 «Striž» udarila po Kursku. U oba slučaja: po civilnim objektima.

Portparol Ministarstva odbrane RF general-potpukovnik Igor Konašenkov saopštio je podrobnosti:

„Napadi su se dogodili između 03.00 i 03.30 po moskovskom vremenu. Kijevski režim je za napade na Belgorod i Kursk koristio kasetnu municiju. Tukao je stambene četvrti gde nema vojnih objekata. Sve tri rakete lansirane na Belgorod uništene su u vazduhu“.

Olupina jedne pala je na stambeni objekat, sa kasetnom bombom.

Ispred Kurska su uništena dva dva reaktivna «Striža» napunjena eksplozivom».
Ranije je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao da se čula mala serija «bum» i da su četiri lica poginula i tri ranjena, a da su desetine kuća oštećene. Potom je jedan od teško ranjenih umro.

Među povređenima su i dva člana porodice koja je, bežeći od rata, u Belgorod došla iz Harkova.

U međuvremenu se saznalo da je tri dana ranije Belgorod snimao američki komercijalni ssatelit GeoEye-1 u vlasništvu kompanije Maxar.

Drugi američki sateliti – Worldview-2 i Worldview-3 – snimali su Belgorodsku oblast 27, 22. i 20. juna.

Kako se i moglo očekivati, u Moskvi su odmah poostale glasnije pristalice razaranja ukrajinskih «tačaka donošenja odluka».

Sergej Hatiljov, bivši komandant raketnih snaga ruskih desantnih jedinica, izjavio je: „Mi znamo sva komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine, sve njihove centre za donošenje odluka i druge najvažnije objekte. Sve njihove koordinate znamo u jedan metar. Sve do zapete, kako se kaže».

«Da sve to uništimo, potrebna su nam svega dva sata. Da ih onemogućimo da to čine, a i da zauvek stavimo tačku na ukrajninski sistem vojnog odlučivanja».

Ukrajinci su višecevnim raketnim bacačima strane proizvodnje gađali i crnomorsku luku Melitopolj, ali su svi projektili bili uspešno presretnuti.