U Sloveniji neće uvesti nove mere, ali će se više kontrolisati primena postojećih

Slovenija za sada neće uvoditi nove restrikcije zbog širenja epidemije koronavirusa, ali bi do toga uskoro moglo doći ako se sadašnje mere ne budu poštovale, najavljeno je na vladinoj konferenciji za novinare.

U Sloveniji neće uvesti nove mere, ali će se više kontrolisati primena postojećih
Foto: EPA

Kako je izjavio ministar zdravlja Janez Poklukar, vlada se nije odlučila za predlog epidemiologa da se uvede nastava na daljinu, ali je prihvatila njihovu sugestiju da javni sektor i opšta privreda što više radi od kuće, a pooštrit će se i kontrole covid-potvrda u javnom prevozu i školama.

Moguće nove restrikcije

Testiranja učenika u školama ovih dana pokazala su da se bileži 40-postotni rast zaraza među decom od 5 do 14 godina te da je važan izvor zaraza javni prevoz, stoga će se u njemu uvesti vrlo stroge kontrole. 

Ako se utvrdi da se pravila o nošenju maski i o covid-potvrdama u javnom prevozu ne poštuju, onda su na tom području uskoro moguće nove restrikcije, najavio je Poklukar.

"Vakcinisanje je najsigurnija i učinkovita mera u borbi protiv zaraznih bolesti. Vakcinišite se i pomognite zdravstvu", kazao je slovenski ministar zdravstva.

Dodao je da je vlada donijela odluku koja omogućuje odštetu onima koji su zbog vakcinisanja ili uzimanja leka protiv covida-19 pretrpeli štetu i zdravstvena oštećenja te da će odredba o tome važiti retroaktivno.

Solidarna pomoć

Ministar finansija Andrej Šircelj kazao je na istoj konferenciji za novinare da je vlada odobrila solidarnu pomoć najugroženijim grupama.

Tako će penzionerima s penzijom do najviše 510 eura idući mesec biti isplaćen jednokratan dodatak od 300 eura, manje dodatke dobit će i invalidi, studenti i poljoprivrednici te još neke kategorije, a vlada je za te namjene rezervisala 180 miliona evra.

Donesena je i odluka da se tzv. turistički bonovi, stimulacija za ugostitelje i hotele koje je vlada odobrila lani, i ove godine mogu koristiti, pa sve do sredine iduće godine.

Najmlađi hospitalizovani ima 18 godina

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 3517 zaraza koronavirusom, uz 42.5 posto pozitivnih nalaza, a 21 oboleli od covida-19 je umro, objavila je vlada.

U bolnicama je trenutno 1127 obolelih, trinaest više nego prethodnog dana, a na intenzivnoj su nezi 252 pacijenta, jedan manje nego u četvrtak.

Prema podacima vlade, najmlađi hospitalizovani pacijent ima 18 godina, a najmlađi pacijent na intenzivnoj nezi 26 godina.