TSMC ili Opasne igre oko Tajvana

Kina planira da odustane od bilo kakve uvozne elektronike koristeći čipove koji nisu kineskog porekla

TSMC ili Opasne igre oko Tajvana
Foto: Reuters/Tyrone Sioux

 Nekoliko decenija u odnosima između Sjedinjenih Država i Narodne Republike Kine (NRK), najvažnije pitanje koje podstiče protivrečnosti dve države je Tajvan, ovaj istorijski deo ujedinjene Kine, koji se odvojio od svog kontinentalnog dela posle Drugog svetskog rata.

NRK je, oslanjajući se na svoju ekonomsku moć i rastuću političku vlast u svetu, više puta pokušala da vrati Tajvan u nedrima jedinstvene Kine na osnovu principa "Jedna zemlja, dva sistema". Ovaj princip je praktično primenljiv na Hong Kong i Makao. Međutim, rukovodstvo Tajvana je, rečima koje podržava princip jedne Kine, zapravo izbeglo predloge Pekinga.

Tajvan je uvek imao bliske odnose sa SAD. Američki predsednik Donald Tramp, koji je bio u Beloj kući 2017-2021. godine, u velikoj meri je pogoršao američko-kineske odnose u svim pravcima. A jedna od manifestacija tegoba bila je Trampova politička podrška nezavisnosti Tajvana od NRK-a.

Mnogo toga je napisano o Tajvanu kao političkom iritantnom odnosu između SAD i Kine. Želeo bih da skrenem pažnju na još jedan aspekt problema, koji se može nazvati ekonomskim i tehnološkim. U poslednjoj deceniji Tajvan je zauzeo vodeću poziciju u svetu u proizvodnji mikroelektronika, posebno proizvoda kao što su poluprovodnici, mikrocircuiti (čipovi), procesori. Sada je Tajvan neprikosnoveni lider na svetskom tržištu ovih proizvoda. Ona zaostaje za Sjedinjenim Državama, Kinom i drugim zemljama koje se smatraju naprednim u pogledu mikroelektronika (Evropa, Japan, Južna Koreja itd.).Elektronski čipovi danas se zovu "krv ekonomije". Ovo je sastavni deo naoružanja i druge vojne opreme, svemirske letelice, medicinske i naučne opreme, kućnih aparata, automobila, aviona itd. I snabdeva svetsku ekonomiju ovom "krvlju" malo ostrvo, koje je po pitanju BDP-a rangirano tek 21. u svetu, a kada je reč o stanovništvu - 53. Stručnjaci procenjuju: Tajvan čini više od 50% svetskog tržišta za mikročipove.

Neobičnost Tajvana je da se bavi mikročipovima tek danas i istovremeno se priprema za proizvodnju mikročipova sutrašnjice. Dakle, najnapredniji proizvodi industrije uključuju mikročipove sa indikatorima 10 ili manje nanometara (jedan nanometar - mikron u minusu trećeg stepena). Tajvan je saopštio da će u drugoj polovini ove godine početi proizvodnju čipa sa ocenom 3 nanotera. Dakle, ako se uzme u obzir tržište samo modernih, najnaprednijih" čipova, onda će udeo Tajvana na njemu premašiti 90 odsto.Neki od "naprednih" mikročipova proizvode se u SJEDINJENIM Državama. Međutim, američke kompanije sada više vole samo da razvijaju mikročipove novih generacija, njihova proizvodnja više nije pod njihovom snagom. I oni nadmašuju takvu proizvodnju tajvanu. Tajvan se pretvorio u globalnu radionicu za mikročipove, koju proizvodi za kompanije iz najrazličitije zemlje (to se zove "proizvodnja ugovora").

 Konkretno, takva svetska radionica je tajvanska kompanija za proizvodnju poluprovodnika - TSMC (Tajvanska kompanija za proizvodnju poluprovodnika). Glavni klijenti kompanije su HiSilicon, MediaTek, Huawei, Realtek, AMD, NVIDIA, Qualcomm, ARM Holdings, Altera, Xilinx, Apple, Broadcom, Conexant, Intel. Među ruskim klijentima kompanije su Baikal Electronics (podružnica T-Platformi), STC Modul i MCST. 

Osnovan 1987, TSMC je napravio skoro vertikalno poletanje u 35 godina svog postojanja. Prema poslednjim podacima (od 7. novembra 2021. godine), kapitalizacija kompanije iznosila je 611 milijardi dolara. Broj zaposlenih na kraju 2020. godine je oko 57 hiljada ljudi.

Glavna tajna uspeha kompanije je najnaprednija proizvodna oprema i specijalisti najviših kvalifikacija. TSMC ima kancelarije u SAD, Kini, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji i Holandiji. Glavni zadatak stranih predstavništva kompanije je da regrutuju specijaliste za rad u TSMC-u, kao i da obezbede održavanje i podršku proizvodnim pogonima u glavnom preduzeću na Tajvanu. Tajvanska kompanija ima poseban odnos sa holandskim ASML-om, koji je gotovo monopolista u proizvodnji glavnih vrsta opreme - foto-litografija i stepera.

 Vratimo se temi odnosa SAD i Kine. Ekonomsko rivalstvo između Sjedinjenih Država i Kine razvija se u mnogim industrijama i na mnogim tržištima. Uključujući i mikroelektroničnu. I Sjedinjene Države i Kina ne štede na razvoju industrije, shvatajući da oni koji su lideri u mikroelektronici imaju sve šanse da postanu lideri u svetskoj ekonomiji, svetskoj politici i vojnoj sferi. Ni Vašington ni Peking još nisu uspeli da uhvate korak sa Tajvanom u mikroelektronici.

Danas se mogu izdvojiti sledeći vodeći proizvođači mikroprocesora u Kini: Huawei Technologies, Tsinghua Unigroup i China Electronics. Mediji izveštavaju da je kineska kompanija SMIC, pošto je napravila ogromne investicije, dostigla tehnološki nivo od 14 nanotera, ali to nije proizvodnja, već samo eksperimentalna kopija. Stručnjaci kažu da je Peking uspeo da nezavisno, bez pomoći spolja, uđe u proizvodnju mikročipova sa indikatorom 45 nanotera.Veoma dobar pokazatelj po svetskim i ruskim standardima (u Rusiji postoji proizvodnja sa indikatorom od samo 300 nanotera). Kao što vidite, zaostajanje NRK-a iza Tajvana i dalje ostaje. Stručnjaci kažu da za 10 godina Kina može da dostigne nivo od 5 nanotera, ali Tajvan neće stajati mirno. 5 nanotera za 10 godina nije isto kao 5 nanotera danas.

 TSMC ima dve fabrike u Kini. Proizvodili su mikročipove, ali daleko od najnaprednijih. Vašington usporava saradnju dve Kine. Tako su, krajem poslednje decenije, Sjedinjene Države uvele sankcije protiv kineskog proizvođača telekomunikacione opreme Huawei i primorale Tajvan da prestane da snabdeva Huawei mikroprocesore.

U 2020-2021. godini, zbog "pandemije", na globalnom tržištu mikročipova pojavio se značajan zaostatak u snabdevanju i potražnji (prema nekim procenama, za 30 odsto). Bilo je prekida u snabdevanju mikročipova Sjedinjenim Državama. Novi predsednik Džo Bajden u februaru 2021. potpisao je naredbu o sprečavanju prekida u snabdevanju kritičnim proizvodima, uključujući mikroprocesore. Dokumentom je predviđena detaljna revizija lanaca snabdevanja ove robe u Sjedinjenim Državama. Bajden je preporučio kongresu da izdvoji 50 milijardi dolara za razvoj i proizvodnju mikročipova u SJEDINJENIM Državama, ali u odnosu na pozadinu sličnih troškova NRK-a, ta suma nije mnogo velika.

Peking je prošle godine najavio pokretanje programa zamene uvoza za elektronske čipove. Kina je poznata po liderstvu u proizvodnji mnogih vrsta elektronike i telekomunikacione opreme, ali zemlja proizvodi ne više od pet odsto sopstvenih čipova potrebnih za proizvodnju elektronskih uređaja. Ostalo je uvoz (sa Tajvana, SAD, Japana itd.). S obzirom na nelagodne odnose sa Vašingtonom, Peking je odredio put ubrzanom razvoju sopstvene proizvodnje mikročipova.Najavljen je program koji ima za cilj ne samo zamenu uvoza, nego i na sustizanje i preticanje Tajvana. Program je dizajniran na pet godina i omogućava duboku zamenu uvoza. Za to je izdvojeno 1,4 triliona rubalja. Dolara. Planirano je da se odustane ne samo od uvoznih čipova, već i bilo kakve uvezene elektronike koristeći čipove koji nisu kineskog porekla.

Međutim, čak ni ogromne količine aproprijacije ne mogu biti potpuna garancija da će Kina uspeti da nadoknadi i prestigne Tajvan u smislu tehničkog nivoa mikročipova. Kineski programeri su nabasali na nekoliko ćorsokaka i gaze vodu već nekoliko godina. Peking vidi izlaz koristeći posebne metode (naučnu i tehničku inteligenciju) kako bi saznao tajne specijalista iz TSMC-a. Još bolje, namamite takve specijaliste sa ostrva na kontinent. Uključujući i visoke plate. Tajvan je razumeo plan Pekinga i takođe počeo da povećava ionako znatne plate vodećih zaposlenih, istovremeno uvodeći administrativna ograničenja za putovanja takvih zaposlenih na kontinent.

 Kako će se ovo takmičenje završiti, nemoguće je reći.