Troje sportista ima pozitivan test na Covid-19 u Tokiju samo nekoliko dana prije utakmica, od kojih je dvoje dijagnosticirano u Olimpijskom selu

Troje sportista ima pozitivan test na Covid-19 u Tokiju samo nekoliko dana prije utakmica, od kojih je dvoje dijagnosticirano u Olimpijskom selu
Olimpijsko selo u Tokiju, Japan, 18. jula 2021. © Behrouz Mehri / AFP

Trojici neimenovanih Olimpijaca dijagnosticiran je koronavirus u posljednjim danima pred Olimpijske igre u Tokiju u Japanu. Predstojeći događaj popraćen je ograničenjima Covid-19 i zabrinutostima zbog zdravstvene sigurnosti.

Od zaraženih sportista, dva su bila pozitivna na Olimpijskom selu, izvijestio je u nedjelju Japan Times, pozivajući se na zvaničnike.

Pet članova osoblja Olimpijskih igara, ugovorni radnik i novinar takođe su bili pozitivni na testiranju u nedjelju.

Vijest dolazi nakon što je južnokorejski član Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) Ryu Seung-min testirao na virus pozitivan test nakon slijetanja u subotu na međunarodni aerodrom Narita.

Igre koje su otkazane prošle godine zbog pandemije održat će se bez gledalaca i pod strogim zdravstvenim protokolima od 23. jula do 8. avgusta. Japanska vlada obećala je da će učiniti sve da osigura sportiste i širu javnost .

Ankete javnog mnijenja neprestano pokazuju da se većina u Japanu zalaže za odgađanje ili otkazivanje utakmica iz straha da će tako veliki sportski događaj dovesti do talasa infekcija i zaraznijih varijanti koronavirusa. Po tom pitanju održano je nekoliko protesta.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach pokušao je umiriti javnost posljednjih dana uoči igara. „Dobro smo svjesni skepticizma koji mnogi ljudi imaju ovdje u Japanu. Moj apel japanskom narodu je da poželim dobrodošlicu sportistima na njihova takmičenja ”, rekao je u subotu, dodajući da je MOK zainteresovan za održavanje sigurnih i sigurnih događaja.

Bach je insistirao da postoji "nulti" rizik da zaraženi sportisti prenose virus drugim stanovnicima Olimpijskog sela i Japancima.

Slično tome, izvršni direktor Olimpijskih igara Christophe Dubi rekao je da je rizik od novog žarišta žrtava virusa izuzetno minimalan.

"Možemo osigurati da je prenos između različitih grupa gotovo nemoguć", rekao je u nedjelju.