TRAGEDIJA U ITALIJI: Komad glečera usmrtio najmanje šest planinara (VIDEO)

NAJMANJE šest osoba je poginulo, kada se veliki komad alpskog glečera odlomio sa vrha Marmolada u istočnim Dolomitima, skliznuo niz padinu planine i udario više od 10 planinara, izvestili su danas lokalni mediji, a prenosi Rojters.

TRAGEDIJA U ITALIJI: Komad glečera usmrtio najmanje šest planinara (VIDEO)
Foto: Piksabej

-Spasilačke operacije su u toku nakon velike ledene lavine kojom su bili zahvaćeni planinari, saopštila je vlada provincije Trento.

Alpski Nacionalni spasilački korpus objavio je na Tviteru da je u potrazi za nastradalim planinarima učestvovalo najmanje pet helikoptera i spasilačkih pasa, prenosi agencija AP, pozivajući se na televiziju RAI.

Dispečeri za hitne slučajeve u severoistočnoj Italiji objavili su na Tviteru da se veruje da je oko 15 planinara bilo u pogođenom području.

Povređeni, uključujući osobu u kritičnom stanju, prebačeni su u nekoliko bolnica u regionima Trentino-Alto Adiđe i Veneto, saopštile su spasilačke službe.

Marmolada, koja se uzdiže na oko 3.300 metara nadmorske visine, najviši je vrh u istočnim Dolomitima, a, po Alpskoj spasilačkoj službi, do odvajanja glečera došlo je na ruti kojom se planinari penju na vrh planine, navodi AP.

-Nije utvrđeno šta je uzrokovalo odvajanje komada leda, ali sumnjamo da se to moglo dogoditi zbog intenzivnog toplotnog talasa koji je zahvatio Italiju krajem juna, naveo je Valter Milan, portparol alpske spasilačke službe za RAI, prenosi američka agencija.