Teslina tajna stvaranja njegovih najboljih izuma

Teslina tajna stvaranja njegovih najboljih izuma
Nikola Tesla. (GDJ/Pixabay)

Neki naučnici misle da ih žilavi napor i znanje stečeno na univerzitetima mogu dovesti do stvaranja inovativnih rješenja.

Ipak, najbolje ideje su one koje dolaze iz inspirativnih trenutaka.

Kad je um tih, iznenada se taj genij ili bar slika pojavi kao da je već postojao u Univerzumu, a mi smo ga bili samo primaoci u tom tačnom trenutku.

Poenta je u tome jesmo li dobri prijemnici ili ne?

U našoj istoriji imamo mnogo anegdota naučnika koji pripovijedaju o svojim inspirativnim trenucima.

Uzmimo za primer priču o Nikoli Tesli, jednom od najvećih pronalazača 20. vijeka.

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu, bivšem Austrougarskom carstvu, 1856. godine, umro je u 87. godini. U svom životu morao je prevladati nekoliko bolesti poput kuge i kolere.

Proizvodnja i distribucija električne energije, motori većine kućnih aparata koje koristimo, daljinsko upravljanje ili komunikacija talasima neki su od više od 700 izuma ili ideja ovog srpskog pronalazača.

Teslin otac, sveštenik pravoslavne crkve, bio je vrlo učen čovjek, pjesnik i pisac.

Njegova majka, domaćica koja je dio svog vremena kao samoukog naučnika posvetila razvoju malih kućanskih aparata, bila je osoba velikih vrijednosti i čvrstoće kakve danas nema u izobilju.

Tokom svog djetinjstva, Tesla je živio u ruralnom području, a odatle je razvio duboko poštovanje i ljubav prema prirodi i životinjama.

Ovaj osjećaj pratio ga je tokom čitavog života.

U kasnijim godinama mogao je hodati više od 16 kilometara razmišljajući o prirodi i provodio je mnogo vremena hraneći se i brinući o golubovima.

Tesla kaže da je tokom djetinjstva patio od neobične naklonosti zbog pojave slika, često praćenih intenzivnim bljeskovima svjetlosti. To su bile stvari ili prizori koje je on vidio u stvarnosti, a ne njegove mašte.

U početku je ta iskustva proživljavao s velikim strahom, ali kasnije, kao stanje milosti.

U stvari, najsjajniji uvid u njegova važna otkrića i izume proizašao je iz tih iskustava.

S tim u vezi, Tesla je napisao:

"Dar moći uma dolazi od Božanskog Bića koje je Bog, i ako koncentrišemo svoju misao na ovu istinu, prilagođavamo se Njegovoj velikoj energiji."

Tesla je bio osoba koja ni najmanje nije brinula o novcu, toliko da se odrekao prava na dobit od svakog prodanog kilovata energije, što bi ga učinilo milionerom.

Njegove čežnje uvijek su bile vrlo altruističke, poput dobivanja besplatne i čiste energije kako bi svaki građanin imao pristup njoj bez da plati ni centa.

Njegovo razmišljanje možemo sažeti u jednoj rečenici koju je rekao sam Tesla:

"Ako cilj nije poboljšanje ljudskih stanja, nauka je samo perverzija."

Kao što možemo vidjeti tokom svog života, Tesla je čvrsto vjerovao u postojanje superiornog bića u Bogu.

Njegov glavni cilj bio je pomoći čovječanstvu, a ni najmanje ga nije zanimala slava ili novac.

Današnja nauka je praktički ateistička, negira postojanje Višeg bića i vrlo je zabrinuta zbog slave i novca koji može zaraditi od patenata.

U ovom okviru skepticizma, koji raste iz dana u dan, naučnicima je teško biti dobri primaoci nadahnjujućih ideja koje generisajući poboljšanje dobrobiti ljudi.

Jedini način da se ovo raskrižje riješi je da se čovječanstvo vrati čvrstoj vjeri u Boga i da narastu moralne vrijednosti.