Svetski broj 1 Novak Đoković verovatno će se suočiti sa zabranom Australian Opena zbog stava o slobodi vakcinacije

Prvom teniseru sveta Novaku Đokoviću verovatno će biti zabranjeno da brani titulu na Australijan openu u januaru zbog odbijanja da otkrije svoj vakcinalni status i tvrdnje da ljudi treba da imaju slobodu izbora.

Svetski broj 1 Novak Đoković verovatno će se suočiti sa zabranom Australian Opena zbog stava o slobodi vakcinacije
Novak Đoković

Država Viktorija, u kojoj će se održati turnir, objavila je da nevakcinisani igrači neće moći da se takmiče, što znači da će publika biti uskraćena da vidi jednu od modernih legendi igre.

Đoković je više puta odbijao da otkrije da li je bockan i osudio je medicinski aparthejd koji se nameće putem pasoša sa vakcinom.

Prema teniskoj zvezdi, "s obzirom da stvari budu takve kakve jesu", on se neće takmičiti u Melbourne Parku, gde je osvojio titulu prošle godine.

Tokom podkasta ranije ove nedelje, Đokovićev rival Nik Kirjos rekao je da nije u redu terati sportiste ili bilo koga drugog da se vakciniše, što je stav koji zastupa Srbin.

"Moram se složiti s njim da je sloboda izbora neophodna za svakoga, bilo da se radi o meni ili nekom drugom", rekao je 34-godišnjak novinarima u Torinu.

“Nije bitno da li je vakcinacija ili bilo šta drugo u životu. Trebalo bi da imate slobodu izbora, da odlučite šta želite da radite. U ovom konkretnom slučaju, ono što želite da unesete u svoje telo”, dodao je.

Možda bismo trebali obratiti pažnju na ljude čija se cela karijera oslanja na vrhunsko zdravlje i fizičku kondiciju.

Kao što smo ranije istakli, uprkos nemilosrdnom pritisku da se bocka, veliki deo vrhunskih fudbalera je odbio to učiniti, što je navelo Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru da promeni politiku koja bi zabranila nevakcinisane igrače.

Ranije ovog meseca, nemački list Berliner Zeitung objavio je izveštaj u kojem pokušava odgovoriti zašto je "neobično veliki broj profesionalnih i amaterskih fudbalera nedavno kolabirao".