Švajcarska bi mogla da bude na crnoj listi države za pranje novca

Finansijsko čvorište se suočava sa posledicama velikog curenja bankarskih podataka Credit Suisse-a

Švajcarska bi mogla da bude na crnoj listi države za pranje novca
© Getty Images / Matthias Kulka

Evropska narodna partija (EPP), najveća politička grupa u Evropskom parlamentu, pozvala je u ponedeljak na preispitivanje bankarske prakse Švajcarske i da se zemlja uvrsti na crnu listu prljavog novca EU, nakon što su procureli dokumenti Kredi Suisa otkrili poslovanje banke sa sumnjivom klijentelom.

Švajcarski bankarski gigant je, kako se izveštava, decenijama služio spisak šarolikih klijenata, u kojem su bili šefovi država i šefovi špijuna, kao i zlostavljači ljudskih prava i sankcionisani pojedinci.

"Zaključci 'Švajcarske tajne' ukazuju na velike nedostatke švajcarskih banaka kada je reč o sprečavanju pranja novca", rekao je koordinator EPP za ekonomska pitanja Markus Ferber i dodao: "Kada švajcarske banke ne primene međunarodne standarde protiv pranja novca na odgovarajući način, sama Švajcarska postaje visokorizična jurisdikcija".

EPP je objavila predlog posle medijskih izveštaja od ponedeljka o rezultatima istraga o curenju podataka o hiljadama računa koji su držani u banci poslednjih decenija. Istraga pod nazivom Suisse Secrets identifikovala je klijente švajcarske banke koji su bili umešani u mučenje, krijumčarenje narkotika, pranje novca, korupciju i druga ozbiljna krivična dela.

Kredi Suis je oštro odbacio sve navode o zloupotrebama, ukazujući da su izveštaji medija zasnovani na "selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što je rezultiralo tendentnim tumačenjima poslovanja banke".

Ako Švajcarska bude dodata na crnu listu, suočiće se sa vrstom pojačane marljivosti koja se primenjuje na transakcije povezane sa zemljama uključujući Iran, Mjanmar, Siriju i Severnu Koreju. Crnu listu EU za pranje novca trenutno čini 21 zemlja, od kojih nijedna nije evropska.

(RT)