Sud zabranio Fejsbuk i Instagram u Rusiji zbog ekstremizma

Tverski sud Moskve zabranio je rad društvenih mreža Fejsbuk i Instagram u Rusiji zbog ekstremizma, javio je dopisnik RIA Novosti iz sale za sastanke.

Sud zabranio Fejsbuk i Instagram u Rusiji zbog ekstremizma

Ističe se da se odluka mora odmah implementirati.
Tužbu za priznanje kompanije Meta, koja je vlasnik servisa, kao ekstremističku, podiglo je Tužilaštvo. Nadzorni organ je objasnio da nameravaju da zaštite Ruse od daljeg kršenja njihovih prava. Dakle, Instagram je ignorisao više od 4,5 hiljade zahteva za uklanjanje lažnih podataka o specijalnoj operaciji ruskih trupa u Ukrajini i pozivima na nedozvoljene skupove.

Prema rečima tužilaca, ekstremističke informacije ugrožavaju i pojedince i društvo u celini, a kompanija je prekršila sopstvena pravila dozvoljavajući objavljivanje poziva za ubistvo ruskih vojnika.

Naglašeno je da se odluka suda ne odnosi na WhatsApp messenger, koji je takođe u vlasništvu Mete.
Pored toga, ne postoji kazna za korišćenje usluga kompanije.
Kao što je predstavnik Meta rekao na sastanku, ruski korisnici računaju na Fejsbuk i Instagram kao platforme za komunikaciju.
Ona je naglasila da su informacije koje su izazvale tvrdnje nadležnih mali deo ukupnog toka, a kompanija je već platila kazne za prekršaje.
Meta je dodao da će blokiranje dovesti do gubitka pristupa ogromnoj količini "doslednih informacija".

Nakon početka ruske vojne specijalne operacije demilitarizacije Ukrajine, Platforme Meta privremeno su ukinule zabranu na Fejsbuku i Instagramu na pozive na nasilje nad ruskom vojskom. Kako je objasnio potpredsednik Nik Kleg, nova pravila će funkcionisati samo u Ukrajini. On je istovremeno dodao da korporacija "neće tolerisati rusofobiju".

Kancelarija glavnog tužioca zahtevala je preko suda da prizna Metu kao ekstremističku organizaciju, a Istražni komitet je otvorio krivični postupak o javnim pozivima na ekstremizam i promovisanje terorizma.
Roskomnadzor je ograničio pristup korisnika u Rusiji instagramu. Agencija je ranije blokirala Fejsbuk zbog masovne diskriminacije ruskih medija i informacionih resursa, uključujući RIA Novosti, Sputnjik i RT.