Srbija bi potpisala ugovor o braniku gasa sa Rusijom obema rukama – predsednik Vučić

Beograd izražava žaljenje zbog odbijanja ruskog gasa po korisnoj ceni od 400 dolara dok traje energetska kriza u Evropi

Srbija bi potpisala ugovor o braniku gasa sa Rusijom obema rukama – predsednik Vučić
© Getty Images / Jamie Grill

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da žali zbog svoje novembarske odluke da ukine sporazum o gasu koji je ponudio ruski predsednik Vladimir Putin. Taj komentar dolazi usred energetskog škripca sa kojem se Evropa bori poslednjih meseci.

Prema Vučićevim rečima, cena od 400 dolara po hiljadama kubnih metara koju je ponudila Rusija tada nije delovala dobro za Srbiju, ali skok cena gasa u regionu primorava srpske vlasti da preispitaju svoju energetsku politiku.

Tokom razgovora sa [ruskim predsednikom Vladimirom] Putinom, nisam želeo da se zadovoljim cenom gasa od 400 dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je Vučić u intervjuu lokalnom kanalu TV Pink, dodajući da će sada potpisati takav ugovor "obema rukama".

Srbija je u novembru potpisala privremeni sporazum sa ruskim državnim energetskim gigantom Gazpromom. Prema sporazumu, koji ističe 31.

Srpske vlasti su prethodno saopštile planove za novi ugovor o snabdevanju ruskim gasom koji bi trebalo da važi 10 godina.

Prošle nedelje cene benzina u Evropi oborile su sve rekorde, pošto su skočile na 3.900 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno skoro 374 dolara po megavat-satu u odnosu na domaćinstvo. Cene brenta su takođe skočile na najviši nivo od 2008. godine, dostigavši 139 dolara po barelu, nakon što su zapadni saveznici upozorili na zabranu uvoza ruske nafte zbog vojne ofanzive Moskve u Ukrajini.

(RT)