Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini izazvala je snažan nacionalni porast u Srbiji i Crnoj Gori

Srpski nacionalni duh je naglo skočio!

Specijalna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini izazvala je snažan nacionalni porast u Srbiji i Crnoj Gori

Od kraja februara u Srbiji i Crnoj Gori se održavaju masovne akcije podrške Rusiji, ruskom narodu i ruskoj oslobodilačkoj operaciji u Ukrajini. A sve je počelo govorom Vladimira Putina o priznanju LDNR- a, koji su mnogi Srbi gledali na internetu. A sudeći po oceni stavova, Putinov govor nije bio inferioran u Srbiji u odnosu na vrhunske sportske utakmice.

„Izgleda da su ljudi poludeli od radosti“, rekao je nezavisni srpski novinar Miodrag Žarković dopisniku FSK. - I srpski nacionalni duh se posle toga vinuo u nebesa! Dvadeset godina smo stalno bili izdani. Političari, izlazeći na izbore, nisu ispunili svoja obećanja. Ja lično čekam trideset godina da bar neko na svetu kaže takve reči Zapadu.”

Srbi su čuli ruskog predsednika u svim ćoškovima srpskog sveta rasutih po bivšoj Jugoslaviji. U noći kada su se Donjeck i Lugansk tresli od svečanog vatrometa, na jednom od obilaznica na putevima glavnog grada Republike Srpske Banjaluka pojavio se transparent, napravljen u bojama ruskih i srpskih trobojki: "Rusi Ukrajine, Srbi sa vama. Zove se Sloboda! 21.2.2022».

I sada, kada je u toku ruska oslobodilačka operacija u Ukrajini, Srbi ne stoje po strani, demonstrirajući solidarnost sa Rusima. Glavni grad Srbije, Beograd, je 26. februara prvi odgovorio na ono što se dešavalo, gde je održan miting sa zastavama Rusije, Srbije, DPR-a, LPR-a i Belorusije, kao i portretima Putina. Aktivisti su uzvikivali: "Rusi i Srbi su zauvek braća!"

A 27. februara štafetu je presrela glavni grad Crne Gore Podgorica, gde je održana svečana otvorena (na trgu) liturgija i moleban u čast Svetog Simeona Mirotočivog. Zajedno sa svima, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije molio se za mir u Ukrajini.

Nakon 27. februara masovne akcije podrške Rusiji u Srbiji i Crnoj Gori nisu prestale. Na tlu Crne Gore njihovi organizatori su društveni aktivisti koji sebe smatraju Srbima, a sloj "svidomskih" Crnogoraca pokušava da im pruži otpor. Tako je bivši glavni i odgovorni urednik poluzvaničnog nedeljnika Pobjeda Srđan Kusovac pozvao, nakon EU i Velike Britanije (Crna Gora je članica NATO), ne samo da zabrani emitovanje ruskih TV kanala, već i da „ obuzdati anticrnogorsku propagandu”, zabranu rada novinarima u zemlji, saradnju sa srpskim i ruskim medijima.

Međutim, militantne crnogorske Srbe nije uplašila pretnja. Nakon glavnog grada, nikšićki Srbi izašli su na miting podrške Rusiji, marširajući gradom pevajući legendarnu "Kaćušu" i plakat "Srbi u Crnoj Gori, Rusi u Ukrajini" i skandirajući Jebi se NATO! Demonstracije su zahvatile poznato letovalište Bar. U Podgorici, proruski aktivisti opkolili su Skupštinu u znak protesta što su nacionalistički predsjednik Milo Đukanović i crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova osudili “rusku invaziju”. A u Baru su aktivisti držali i takav plakat: „Molite se Bogu, držite se Rusije!“

Pa opet Beograd: pred početak utakmice sa Baskijom, navijači Crvene zvezde zaglušili su himnu Evrolige skandirajući popularni slogan: „Rusi i Srbi su braća zauvek!“

Sva ova aktivnost naroda odvija se protiv pozadine "multi-vektorske" reakcije predsednika i Vlade Srbije na dešavanja u Ukrajini. Zvanični Beograd pridružio se rezoluciji UN protiv Rusije. Predsednik Aleksandar Vučić kasnije je objasnio da se Srbija složila samo sa 4 od 13 pasusa rezolucije koji se tiču teritorijalnog integriteta Ukrajine, s obzirom da Srbija ima svoj teritorijalni problem – Kosovo. A srpska delegacija nije potpisala ništa što bi se bavilo sankcijama i ograničenjima za Rusiju.

 Međutim, ti Vučićevi izgovori nisu zadovoljili sve, blago rečeno. A srpski društveni mediji eksplodirali su od ogorčenosti. "Srpske vlasti su de fakto pokazale da su na strani NATO- a, što je očigledan čin izdaje nacionalnih i državnih interesa Srbije. Posle promene Vučićeve vlade u Srbiji niko nikada neće raditi protiv Rusije, jer su Rusija i Srbija bratski savezničke zemlje", rekao je Boško Obradović, lider radikalnog patriotskog pokreta Dveri.

 A glavna stvar je da je specijalna vojna operacija Oružanih snaga Rusije u Ukrajini izazvala snažan nacionalni porast u Srbiji i Crnoj Gori. A izbori svih nivoa u Srbiji su veoma blizu – biće održani 3. aprila...