Slovenačka vlada odložila odluku o donošenju novih mera

Slovenačka vlada će o teškoj epidemiološkoj situaciji i mogućim merama odlučivati u petak na posebnoj sednici, izjavio je portparol vlade Jelko Kacin.

Slovenačka vlada odložila odluku o donošenju novih mera
Ilustracija: EPA

Premda se nakon rekordno zabilježene zaraze odluka o pooštravanju mera očekivala na današnjoj redovnoj sednici, Kacin je izjavio da će posebna zatvorena sednica na tu temu biti održana u petak na Brdu kod Kranja.

Raspravljat će se o oceni sadašnjeg stanja, očekivanju u idućim danima te merama koje je potrebno primeniti u najkraćem roku, kazao je Kacin novinarima nakon sednice vlade.

Podešavanje primarnog zdravstva

Dodao je kako vlada očekuje da će se trenutnoj situaciji prilagoditi i primarno zdravstvo te omogućiti i organizovati bockanje protiv covida-19 u jutarnjim i popodnevnim satima idućih dana, uključujući subotu i nedelju. Za visok broj novozaraženih zadnjih dana odgovorni su oni koji se odbijaju bockanje, rekao je Kacin.

Zadnjih dana broj zaraza u Sloveniji eksponencialno raste, a u zadnja 24 sata je broj potvrđenih infekcija iznosio rekordnih  4511 slučajeva, dok se broj hospitalizovanih popeo na 735 oboljelih, s ocenama da bi se taj trend mogao nastaviti do kraja meseca.

Potpuni lockdown? 

Četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva na sto hiljada stanovnika iznosi 1518, pa Slovenija ostaje u evropskoj "tamnocrvenoj" zoni, a broj aktivnih slučajeva premašio je 32 hiljade.

Vlada Janeza Janše ovih je dana demantovala da planira "potpuni lockdown", ali je potvrdila da je situacija vrlo ozbiljna i da će zaoštriti mere kako bi se rast epidemije ograničio.