Ruski tim osvojio prvo zlato u Pekingu

Aleksandar Bolšunov odneo je u nedelju kući glavne počasti ROC-u u skijalištu

Ruski tim osvojio prvo zlato u Pekingu
Aleksandar Bolšunov je pobedio roC tim. © Matthias Hangst / Getty Images

Olimpijski komitet Rusije (ROC) proslavio je u nedelju svoju prvu zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022.

Prisvojivši tri srebra i bronzu u Pjeongčangu 2018, 25-godišnjak je konačno dominirao u disciplini 15 kilometara + 15 kilometara sa vremenom 1:16:09,8 u uslovima zamrzavanja.

U impresivnom nastupu ruskog tima, Denis Spitsov (1:17:20,8) kompletirao je ROC 1-2 za osvajanje srebra, a osvajač zlatne medalje na 50 kilometara Iivo Nišanen (1:18:10.0) osvojio je bronzanu medalju za Finsku na trećem mestu.

Bolšunov je pretrpeo rani strah kada je pao na početku kros-kantri trke skijanja, zbog čega se takmičari oslanjaju na sopstvenu lokomotivu za razliku od korišćenja ski liftova, ali su se vratili da posreduju za minut sa četiri kilometra viška.

Urlajući oduševljeno približavajući se pobedi, Boljšunov se približio poslednjim sekundama događaja koji je obično mnogo bliži, i uzeo zastavu ROC-a od publike da proslavi trijumf od 71 sekunde nad drugoplasiranim Špicovim lukom.

 Aleksandar Bolšunov i Denis Spitsov završili su u Pekingu rusku zlatnu medalju. © Maddie Meyer/Getty Images 

Susretom sa Špicovim zagrljajem na cilju kao njegov sunarodnik – koji je takođe pao pred kraj trke – zakačio je drugo mesto, par je popravio ionako impresivan Dan 2 za ROC koji je završio na vrhu takmičenja u umetničkom klizanju da bi se u ponedeljak približio zlatu.

ROC je do sada ostvario četiri medalje na Olimpijadi sa dva srebra i bronzanim komplimentom bolšunovim zlatom.

"Kada sam jednog minuta bio jasan, shvatio sam da je to to, dosta je - vreme je za slavlje", rekao je Bolšunov posle toga putem prevoda.

"Finiš sa zastavom je bio nešto nestvarno. Ovu pobedu želim da posvetim svim navijačima - onima koji su me podržavali i verovali. Mojoj porodici, koja me je najviše podržavala. 

"Takođe želim da čestitam ocu, kome je juče bio rođendan. Juče nije bilo poklona, ali sam razumela da je sledeći dan trka, a glavni poklon koji mogu da mu dam je ono što sam danas uradila."