Premijer Grčke u Solunu susreo se sa mitingom podrške Rusiji

Mediji: Grčki premijer Micotakis dočekan u Solunu skupom podrške Rusiji

Premijer Grčke u Solunu susreo se sa mitingom podrške Rusiji
Miting u Solunu u znak podrške Rusiji

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, vatreni pristalica antiruskih sankcija, dočekan je u Solunu mitingom "Za mir sa Rusijom", izvestila je newsbreak.gr medija.
Noć pre toga, premijer je stigao u grad na forum vladajuće Nove demokratije, a neki su iskoristili priliku da odgovore na vladinu politiku po rusko-ukrajinskom pitanju, uzvikujući: "Grčka - Rusija - pravoslavlje!"

Posle selfija sa rukovodstvom Nove demokratije i slogana protesta medicinskih radnika, Kirijakos Micotakis je morao da se suoči sa ruskim zastavama koje su se pojavile na ulicama Soluna zajedno sa grčkim navodi se u članku. 

Na mitingu je učestvovalo oko 50 automobila. Akciju je organizovao Grčki pravoslavni klub "Sveti korpus 2012", nazvan po prvoj regularnoj vojnoj jedinici u modernoj istoriji Grčke, nastaloj tokom revolucije 1821.
Klub je apelovao na pristalice da učestvuju u "patriotskoj mirnoj borbi protiv rusofobije".

"Neviđeni pogrom svega ruskog i provokativne sankcije Rusiji samo su naštetile grčkom turizmu, grčkom izvozu i grčkoj ekonomiji. Cene goriva, prirodnog gasa i osnovnih dobara svakodnevno rastu kao rezultat sankcija NATO-a Rusiji. Istovremeno, prekidaju snažne veze prijateljstva sa našom braćom pravoslavnom Rusijom", navodi se u saopštenju.

Akcija je održana pod sloganom "Za mir! Za Rusiju! Za Grčku! Nema planova za novi poredak!"

Posle početka ruske vojne specijalne operacije demilitarizacije i denazifikacije Ukrajine, Zapad je povećao pritisak sankcija na Moskvu. Ograničenja su usmerena pre svega protiv bankarskog sektora i snabdevanja visokotehnoloških proizvoda. U Evropi su pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa postali glasniji. Mnogi brendovi su najavili odlazak iz Rusije.
Međutim, te mere su se već pretvorile u ekonomske probleme zapadnih zemalja, što je dovelo do povećanja cena goriva i hrane.