POTRESNI SNIMAK IZ OSLOBOĐENOG LISIČANSKA: Posle osam godina ratovanja Andrej je napokon došao kući (VIDEO)

ZAMENIK komandanta 7. brigade Narodne milicije Luganjske Narodne Republike Andrej Skorij, posle 8 godina ratovanja u Donbasu, vratio se kući u rodni grad Lisičansk.

POTRESNI SNIMAK IZ OSLOBOĐENOG LISIČANSKA: Posle osam godina ratovanja Andrej je napokon došao kući (VIDEO)
Foto: Jutjub/?boxwar?

Dopisnik ruske agencije RIA Novosti snimio je trenutak susreta Skorog sa rođacima i komšijama.

- Nisam bio ovde osam godina - rekao je Skori grleći svoje najmilije.

- On je naš, lokalni komandant - kazale su njegove rođake.

Skori je do 2014. živeo u ovom gradu, a kasnije je bio zamenik gradonačelnika Lisičanska.

U njegovom kafiću su se godinama sastajali ukrajinski borci, a on je, komandujući jednim sektorom borbi za svoj rodni grad, oslobodio svoju imovinu i kuću.

Podsećamo, u subotu uveče su ruska vojska i savezničke snage preuzele kontrolu nad Lisičanskom, poslednjim gradom u Luganskoj Narodnoj Republici koji je bio pod ukrajinskom kontrolom.

U nedelju popodne ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izvestio predsednika Vladimira Putina o oslobađanju LNR.

Generalštab ukrajinskih trupa je samo dan kasnije, u nedelju uveče, priznao povlačenje njihovih jedinica iz Lisičanska, a kasnije je to priznao i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

/RIA