Počinje sledeća Velika depresija: Banka koja se vodi u Kini koju zapadni mediji ignorišu mogla bi da bude preteča velikog ekonomskog kolapsa

Trčanje po bankama, što je u suštini ekonomska tačka bez povratka za finansijsku instituciju, nije se često dešavalo u modernoj istoriji, ali kada to urade i budu rasprostranjene, posledice mogu da traju godinama.

Počinje sledeća Velika depresija: Banka koja se vodi u Kini koju zapadni mediji ignorišu mogla bi da bude preteča velikog ekonomskog kolapsa
Ilustracija

SAD su doživele veliku bankarsku trku posle pada berze 1929. Nekoliko godina ranije, 1927, bankarske staze u Japanu dovele su do kolapsa desetina institucija. U Mjanmaru je 2003.

Međutim, većini nije poznanica da u Kini sada postoji kriza koju vode banke, jer ta zemlja doživljava veliki ekonomski i finansijski preokret koji je nenadmašan u novijoj istoriji, navodi se u izveštaju Azijskog tržišta:

Više izvora koje je kontaktiralo Azijsko tržište, potvrdilo je da su depoziti u narednih šest banaka zamrznuti od sredine aprila.

  • Yuzhou Xinminsheng Village Bank (nalazi se u gradu Ksučang, provincija Henan)
  • Zhecheng Huanghuai Bank (City of Shangqui, Provincija Henan)
  • Ruralna banka Šangčai Huimin (Zhumadian City, provincija Henan)
  • Nova obala orijentalnog sela (Grad Kaifeng, provincija Henan)
  • Obala sela Huaihe River (Grad Bengbu, provincija Anhui)
  • Yixian County Village Bank (Huangshan City, provincija Anhui)

Banke dolaze nakon kolapsa Kineskog Evergrandea, bivšeg najprodavanijeg projektanta u zemlji, što je dovelo do retkih javnih protesta jer su se obični kineski državljani suočili sa mogućnošću da izgube životnu ušteđevinu koju su koristili za depozite na stambene objekte.

Azija Markets je izvestila da su banke i filijale u provincijama Henan i Anhui u aprilu objavile saopštenja u kojima se navodi da institucije obustavljaju onlajn i mobilno bankarstvo kako bi nadogradili svoje sisteme. Međutim, istovremeno, bankarski klijenti su prijavili da ne mogu da podignu ili prenesu sredstva putem onlajn pristupa, mobilnih aplikacija ili bankarskih platformi trećih lica.

To je navelo kupce da pohrle u te filijale lokalnih banaka da obezbede svoj novac, samo im je rečeno da ne mogu da mu pristupe.

Krajem prošlog meseca počele su da se pojavljuju slike na kineskim nalozima na društvenim mrežama o nekim demonstracijama i neredima ispred nekoliko filijala banaka; Azija Markets je izvestila da je slike verifikovala kao originalne putem lokalnih kontakata.

U izveštaju se ističe: "Prema rečima jednog korisnika na kineskoj platformi za društvene medije WeChat, protesti su u toku ali se retko pominju u kineskoj štampi."

"To je izazvalo veliku zabrinutost na internetu, ali medijska pažnja nije velika, najveći stepen zabrinutosti su četiri banke u Henanu", istakla je jedna.

"#China's Zhengzhou City, provincija Henan (smrtonosne poplave dogodile su se 2021. godine), veliki protesti izvedeni nakon što su mnogi izgubili svu ušteđevinu u bank runu, uzvikujući w/ slogane 'Vratite mi moj novac'", glasio je jedan tvit uz zabeleženi video.

"Kao odgovor njihove komunističke vlade, ono što su dobili nije povraćaj njihovog novca, već još jedno masovno policijsko nasilno slamanje i hapšenja. Globalne zajednice nisu podržane da to vide", dodao je drugi tvit sa video snimkom na kojem se vidi kako kineska policija pooštrava mere.

Narodna banka Kine (PBOC) reagovala je na vođenje ruralnih banaka, objavivši saopštenje od 25. aprila: "Narodna banka Kine je veoma zabrinuta... Trenutno su relevantna odeljenja pokrenula istragu, Narodna banka Kine će sarađivati sa relevantnim odeljenjima, kako bi zaštitila prava finansijskih potrošača."