Ovo su sve nove mere. Neke stupaju na snagu već sutra

Nacionalni štab civilne zaštite najavio je danas, kada je u Hrvatskoj oboren novi rekord od 6932 novooboljela, da se od 15. novembra širi upotreba covid-potvrda koje će biti obavezne za korisnike i zaposlene javnih i državnih službi, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja.

Ovo su sve nove mere. Neke stupaju na snagu već sutra
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Za sprečavanje širenja zaraze potrebno je delovati u tri smera: postići što veću bockanost, ograničiti okupljanja, postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslovanja koja se neće ograničiti", kazao je na konferenciji za medije načelnik Nacionalnog štaba Davor Božinović.

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. novembra širi upotreba covid-pasoša.

Tako će potvrda o bockanju, preboljenju i negativan test od sredine novembra biti obavezna za sve zaposlene državnih i javnih službi, kao i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama i dolaziti u njihove prostore. 

Iz Štaba su najavili da će se u još širu upotrebu covid-pasoša ići takođe od sredine novembra, ako brojke novozaraženih nastave rasti, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom. 

Božinović je najavio da će se testiranje moći obaviti samo u registovanim ustanovama, a da će za početak trošak testiranja snositi poslodavac na zahtev zaposlenog. 

Od 4. januara potvrde samo za bockane i one koji su preboleli grip

Istaknuo je da, ako ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. januara uvode covid-pasoše koje će moći dobiti samo one osobe koje su bockane ili su prebolele covid-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali.

"Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godine", kazao je Božinović. 

Od sutra nova ograničenja okupljanja

Štab je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, u subotu, 6. novembra, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom.

Od sutra su tako zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima učestvuju osobe koji imaju covid-pasoš, ali od sada će biti obavezno i nošenje maski te održavanje distance. 

Na javnim okupljanjima na otvorenom mogu se organizovati događanja iznad 100 učesnika samo ako svi učesnici imaju EU digitalni covid-pasoš. Izuzeto, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir. 

Sva se okupljanja ograničavaju tako da moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak kino proekcija koje su započele do 23 sata te svadbenih svečanosti na kojima svi imaju covid-pasoše. Svadbe tako moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotrit ćemo i dodatna vremenska ograničenja, najavio je Božinović. 

Kongresi i konferencije moći će se održavati uz uslov da svi imaju covid-potvrdu, nose masku i održavaju distancu.

Sportska natjecanja moći će se održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi imaju covid-potvrdu te obvezno koriste maske za lice. Covid-potvrde morat će imati i sudionici natjecanja na otvorenom, ali neće morati nositi maske, kazao je Božinović.  

Uvode se nove mere i za škole

Odluka o obaveznim covid-potvrdama odnosi se i na škole. 

"Odnosi se na sve državne i javne službe te za one koji su zaposleni na sistemu obrazovanja. Ako nisu bockani ili preboleli, moraju se testirati dvaput nedeljno", rekao je voditelj Nacionalnog štaba Davor Božinović, dodavši da se odluka odnosi na zaposlene u školama.

"Mera obaveze posedovanja covid-pasoša ne odnosi se na učenike, nego samo na zaposlene, a što se tiče učenika, poznato je da smo doneli ekstenzivnu preporuku koja će se delimično podeliti u nekim elementima. Pojačat će se obaveza nošenja maski. Sad će bez obzira na razmak učenici morati nositi maske", rekao je Capak.

Što se tiče dece od prvog do četvrtog razreda, oni će dok se kreću po hodnicima trebati imati masku, a za vreme nastave ne trebaju.

"Što se tiče dovođenja dece u vrtiće i škole, tu neće biti potrebna obavezan covid-pasoš, nego će se tu još videti koje se mere mogu pojačati", rekao je Capak.