Novi izveštaj FBI-a definitivno dokazuje da je Rusijagejt, koji je pratio Trumpovo predsedništvo SAD, izmišljen od početka

Ako iko još uvek sumnja da li je bivši američki predsednik Donald Trump bio u dosluhu s Rusijom kako bi pobedio na izborima 2016. godine, nova otkrića ove nedelje trebala bi postaviti pitanje zauvek, a dokument FBI-a pokazuje da je to izmišljotina.

Novi izveštaj FBI-a definitivno dokazuje da je Rusijagejt, koji je pratio Trumpovo predsedništvo SAD, izmišljen od početka
Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Donald Trump prisustvuju sastanku na marginama samita G20 u Osaki, Japan, 28. juna 2019. © Sputnjik / Mihail Klimentjev / Kremlj preko REUTERS-a

Otkrića o kojima je reč imaju oblik optužnice podignute protiv ruskog državljanina koji živi u Sjedinjenim Državama po imenu Igor Dančenko. Optužba protiv njega je da je lagao FBI kada su ga ispitivali o njegovoj ulozi u aferi "Rusijagejt". Ali pravi skandal nije u neistinama koje je navodno rekao policajcima, već u onome što optužbe otkrivaju o tome kako je Rusijagejt nastao.

Poreklo skandala je zloglasni "Steele dosije", koji je sastavio bivši britanski špijun Christopher Steele, kojeg je američka kompanija Fusion GPS naručila da iskopa prljavštinu o Trumpu u ime američke Demokratske stranke. Steele je tada platio Dančenku da uradi posao za njega.

Ono što optužnica otkriva po prvi put jeste da je Dančenko zauzvrat koristio usluge nekoga zvanog “PR Executive-1”, koga je štampa identifikovala kao nekog Chucka Dolana. I tu stvari počinju da postaju zaista zanimljive.

Kako se navodi u optužnici, Dolan je tokom svoje karijere bio "predsedavajući nacionalne demokratske političke organizacije", "predsedavajući države u predsedničkim kampanjama predsednika Clintona 1992. i 1996." i "savetnik u predsedničkoj kampanji Hillary Clinton 2008.". I tako se ispostavilo da su optužbe da je Trump ruski agent zavisile o izveštaju koji je naručila Demokratska stranka, a koji se u velikoj meri oslanjao na informacije koje je dao neko ko je nekada bio zvaničnik te stranke. Korumpirana kružnost toga je prilično neobična.

Što je još čudnije, izvor tvrdnji da je Tramp previše blizak Rusima bio je neko ko im je i sam bio veoma blizak. Jer, kako stoji u optužnici, Dolan je bio zaposlen “da vodi odnose s javnošću za rusku vladu i državnu energetsku kompaniju. PR Executive-1 je služio kao vodeći konsultant tokom tog proekta i često je komunicirao sa višim rukovodstvom Ruske Federacije.” Ispostavilo se da nisu republikanci već demokrate bili prijatelji sa Rusima. Ironija!

Dančenkov odnos s Dolanom otkriva mnogo toga o tome odakle potiču tvrdnje u dosijeu Steele. Dančenko je bio sasvim jasan u vezi sa svojom svrhom, rekavši Dolanu da želi da čuje „Svaku misao, glasinu, tvrdnju. Radim na povezanom proektu protiv Trumpa.” Očigledno, ovo nije bilo neutralno istraživanje, već posao sekire za koji bi svaka stara glasina poslužila.

Ali da glasine nisu bile dostupne, izmišljotina bi takođe bila dobra. To postaje jasno u delovima optužnice koji se odnose na čuvenu "pi-pi traku" - navodni video-snimku na kojoj se Trump šunja s prostitutkama u jednom moskovskom hotelu dok one mokre po krevetu u predsedničkom apartmanu.

Dokument FBI opisuje kako su Dolan i neko poznat kao “Organizator-1” organizovali konferenciju u Moskvi u predmetnom hotelu, u pripremi za koju su se sastali sa menadžerom hotela i članom osoblja i obišli zgradu, uključujući i predsednicki apartman. Menadžer i član osoblja su stoga identifikovani kao osobe koje se u Steeleovom dosijeu spominju kao “Izvor E” i “Izvor F”, koji su navodno otkrili postojanje zloglasne video trake.

Ali to nije sve – optužnica kaže da iako je član hotelskog osoblja rekao Dolanu i Organizatoru-1 da je Trump odseo u predsedničkom apartmanu, “prema organizatoru-1 i PR Executive-1, član osoblja nije spomenuo ništa seksualna ili pokvarena aktivnost.” Ukratko, priča o „pee-pee traci“ je izmišljotina, čista i jednostavna.

To nije jedini udarac koji dokument zadaje priči o Rusijagejtu. To otkriva da Dolan nije posedovao nikakve velike insajderske informacije. Na primjer, Dančenko je u dosijeu napisao da je menadžer Trumpove kampanje Paul Manafort smenjen zbog sukoba u republikanskom taboru, navodeći da mu je Dolan rekao da je to saznao na sastanku sa „insajderom iz GOP-a“. Ali Dolan je tada rekao FBI-ju da je u stvarnosti “izmislio činjenicu sastanka u svojoj komunikaciji s Dančenkom”.

Opet fabrikacija. Počinje da se pojavljuje obrazac. I nastavlja se. Dosje je povredio tvrdnje o "dobro razvijenoj zaveri saradnje" između Trampove kampanje i ruskih zvaničnika. Dančenko je rekao FBI-u da je njegov izvor bio anonimni telefonski poziv od nekoga za koga je verovao da je "predsjednik komore-1", identifikovan kao Sergej Milijan, šef Rusko-američke privredne komore.

Ali kako je FBI otkrio, Dančenko uopšte nije razgovarao s Milianom. Opet, tvrdnja da je dobio informaciju od visoko pozicioniranog izvora bila je lažna. Ali čak i da je bila istina, ne bi bilo mnogo bolje. Anonimni telefonski pozivi su teško pouzdani izvori. Ipak, to je nekako dalo osnovu za navode o dubokoj zaveri u srcu američkog političkog sistema. Teško je zamisliti kako je iko ikada poverovao u bilo šta od toga.

Ali verujte da jesu, uključujući FBI. Iznova i iznova u optužnici protiv Dančenka, FBI ga optužuje da je svojim lažnim izjavama ozbiljno ometao tok pravde. FBI se žali da su Dančenkove izmišljotine pomogle da se pošalje u lov na divlje guske, dok su ga sprečile da pravilno istraži navode Rusijagejta.

Međutim, iznoseći ove tvrdnje, FBI je neiskren. Prave greške organizacije nastale su mnogo pre nego što se dočepala Dančenka, kada je iskoristila dosije da istraži Trumpa i, između ostalog, zatraži prisluškivanje nekadašnjeg Trumpovog savetnika Cartera Pagea na potpuno lažnoj osnovi da je on ruski agent. . Pravi problem nije bio u tome što je Dančenko lagao FBI (ako jeste), već što je FBI poverovao u gluposti koje je objavio u dosijeu.

Istina je sledeća: Steeleov dosije je od samog početka bio očigledno smeće. Razumni komentatori su to istakli u trenutku kada je objavljeno. Ipak, FBI je u to verovao i uložio znatna sredstva u praćenje svojih tvrdnji, u procesu ocrnjivanja imena nevinih, kao što je Carter Page. Za to je u potpunosti kriv FBI, niko drugi.

Nažalost, u celoj ovoj žalosnoj aferi na kraju je uhvaćena mala riba – ljudi poput Dančenka, čija uloga u ovom groznom poslu nije bila beznačajna, ali u konačnici prilično minorna u poređenju s onom koju imaju službenici sigurnosti, novinari i političari koji su uzeli smeće koje je proizvodio i trčao s njim. Nažalost, sumnja se da će iko od njih ikada biti pozvan na odgovornost.

Mislite da bi vaši prijatelji bili zainteresovani? Podelite ovu priču!