Nema više delta varijante u Japanu: da li je virus mutirao do vlastitog izumiranja?

Istraživači sumnjaju na takozvanu katastrofu neuspeha

Nema više delta varijante u Japanu: da li je virus mutirao do vlastitog izumiranja?
Symbolbild: Freepik

Peti talas Covid-19 misteriozno se raspao u Japanu. Delta varijanta virusa SARS-CoV-2 je nestala. Naučnici sumnjaju da je vrlo zarazna varijanta mutirala u vlastito "izumiranje". Naučnici sumnjaju da je postao "manjak" i da više nije mogao da pravi kopije samog sebe. Sredinom avgusta u Japanu je registrovano do 23.000 novih infekcija dnevno, a sada ima samo 170 slučajeva dnevno. Smrtni slučajevi od Covid-19 su jednocifreni.

  • Delta varijanta nestala u Japanu, istraživači sumnjaju na "samoizumiranje"
  • • Više nije "kopirano" nakon mutacija zbog "katastrofe greške"
    • Protein nsp14 igra ključnu ulogu
    • Nejasno zašto samo u Japanu - nije primećeno u drugim azijskim zemljama
    • Japan planira olakšanje putovanja, strategija: živi s virusom

Delta Tribe je izbacio sve ostale

Gde je nestala varijanta Delta, čude se naučnici. Neki veruju zbog veće stope vakcinacije, koja je znatno ispod one u SAD-u ili Evropi, ili zbog stalnog nošenja maski. Mora da postoje drugi razlozi za to, jer je pad virusa jedinstven u poređenju sa drugim nacijama sa sličnim uslovima.

Ituro Inoue, genetičar sa Nacionalnog instituta za genetiku, rekao je: Japan je svedočio kako je pleme Delta istrebilo druge dominantne varijante virusa Sars-Cov-2 pre nego što je "počinilo samoubistvo". On i kolege istraživači već neko vreme analiziraju mutacije SARS-Cov-2 i kako to utiče na protein nsp14, koji je neophodan za reprodukciju virusa.

Ključna uloga proteina nsp14

RNK virusi, poput onih koji uzrokuju bolest Covid-19, obično imaju visoku stopu mutacija, što im pomaže da se brzo prilagode promenjenom okruženju. Ovo zauzvrat otvara vrata "katastrofi neuspeha": akumuliraju se loše mutacije i onda dovode do izumiranja sorte. Čini se da protein nsp14 nudi oblik ispravljanja grešaka koji pomaže genomu virusa da ostane ispod praga "katastrofe greške". Inoue veruje da će u japanskom petom talasu Covida 19, nsp14 varijante Delta propasti u ovom poslu.

Na to ukazuje genetsko testiranje uzoraka prikupljenih između juna i oktobra. Suprotno onome što je njegov tim očekivao, genetska raznolikost je nedostajala, dok su mnogi uzorci pokazali mnoge genetske promene na mestu zvanom A394V, koje je povezano s proteinom koji popravlja greške nsp14. Delta varijanta u Japanu bila je vrlo prenosiva i nije imala druge varijante. Inoue pretpostavlja da je virus nakon nakupljanja mutacija "postao neispravan" i da više nije mogao praviti kopije samog sebe.

Nejasno zašto samo u Japanu

Ova teorija bi mogla biti relevantna za stari soj SARS-a identifikovan 2003. godine. To bi takođe objasnilo zašto nije izazvao pandemiju. Ali teško je to potvrditi, rekao je Inoue. Budući da je epidemija završila relativno brzo, dovoljno prikupljanja genetskih podataka nije bilo moguće testirati ovu hipotezu.

Nejasno je zašto je do ove srećne prekretnice došlo u Japanu. U drugim istočnoazijskim zemljama, poput Južne Koreje, gdje je populacija genetski slična onoj u Japanu, ništa se slično nije dogodilo. Mutacije virusa slične onima koje su otkrili naučnici pronađene su u 24 zemlje, rekao je Inou. On i njegov tim žele da objave studiju sa detaljnim rezultatima do kraja novembra.

Živeti s virusom - opuštanje na putovanju

Čak i ako se prirodna "teorija izumiranja" potvrdi, to bi moglo biti samo "odgoda" za Japan. Novi, "uspešni" sojevi mogu se vratiti u zemlju u nekom trenutku, iako Japan ima stroga pravila ulaska i karantina koja će to odgoditi.

Japan je očigledno opušten oko ovoga: zemlja se priprema za novi talas zimi i da živi sa virusom. Vlada planira da olabavi putovanja, a broj ljudi kojima je dozvoljeno da uđu u zemlju dnevno biće povećan sa 3.500 na 5.000.