Među kanadskim zvaničnicima vlada panika: Kanađani su počeli da vešaju svoje lutke.

Stručnjaci za ekstremizam i političku radikalizaciju govore o alarmantnim dešavanjima izvan Britanske Kolumbije.

Među kanadskim zvaničnicima vlada panika: Kanađani su počeli da vešaju svoje lutke.

Tako su prošlog četvrtka premer Britanske Kolumbije i dva visoka ministra, u obliku strašila, obešeni ispred pokrajinskog zakonodavnog tela na skupu koji su organizovali protivnici bockanja protiv COVID-19.

Organizatori su ovaj događaj promovisali kao "ceremoniju zalaska sunca uz sveće" u znak sećanja na 75. godišnjicu suđenja nacističkim naučnicima koji su izvodili užasne eksperimente na ljudima. Sedam od ovih lekara pogubljeno je zbog ratnih zločina.

Govornici su se dotakli onoga što su nazvali erozijom Povelje o pravima i slobodama kao odgovor na COVID-19. Demonstranti u masi nosili su postere na kojima je pisalo "dobrovoljni pristanak", "lekarski izbor" i "Zločini protiv čovečnosti COVID-19".

Tvrdnja da je bocka zapravo "eksperiment" i da je stoga u suprotnosti s kodeksom medicinske etike razvijenim tokom Nirnberških saslušanja, poslednjih meseci je porasla u popularnosti među protivnicima politike COVID-a.

Fotografije sa događaja prikazuju figure u belim zaštitnim odelima, koji simboliziraju premijera Johna Horgana, ministra zdravlja Adriana Dixa i ministra javne sigurnosti Mikea Farnwortha. Četvrta figura sa narandžastim balonom koji viri iz njegovog lica nije bila jasno vidljiva na snimku koje je pogledao Global News.

Policija Viktorije nije mogla odmah potvrditi da li je istražila sadržaj likova, ali je državni tužilac David Eby izdao saopštenje u kojem je demonstracije nazvao "neprihvatljivim". “Implicitne ili stvarne pretnje nasiljem su potpuno neprihvatljive,” rekao je on.

Edwin Hodge, profesor sociologije na Univerzitetu Viktorija i stručnjak za radikalizaciju i ekstremizam, rekao je da je skeptičan da su slike dio mirnih demonstracija.

“Ove stvari su se dešavale ne samo negde na periferiji mitinga, one su bile kao glavna bina. To podriva samopouzdanje."

Hodge je takođe napomenuo da je događaj koji obilježava Nirnberško suđenje i pogubljenja nacističkih zločinaca alarmantan sam po sebi.

On je ukazao na stranicu posvećenu događaju u alternativnom izdanju Common Ground-a, navedenu na sponzorskoj listi događaja, gde je postojala direktna veza između pogubljenja nacističkih lekara i akcija aktuelnih političara i medicinskih zvaničnika.

Komentar Zvezdane Staze: Reakcija kanadskih tužilaca i raznih renomiranih ekstremističkih stručnjaka na sve ovo je prilično čudna. Na primer, u divnoj zemlji Iranu, paljenje zastava Izraela i zemalja NATO-a, ritualni plesovi oko lutki malih ljudi koji prikazuju premijera Izraela ili predsednika Sjedinjenih Država već su 30 godina omiljena narodna zabava.

I ništa, stručnjaci šute, a političari se sastaju sa čelnicima Teherana kao da se ništa nije dogodilo. A onda su Kanađani obesili strašilo političara koji im se nije dopao – i to već ekstremizam. Ne znamo ni kako da objasnimo takve dvostruke standarde. Verovatno samo zato što je Iran dovoljno daleko od Kanade, a zli Kanađani su nekako sasvim blizu, pa pratimo razvoj događaja.