Logopedi zvone na uzbunu: nošenje maski od strane roditelja uzrokuje zaostajanje u razvoju djece.

Prema logopedu Jacqueline Thicke u intervjuu za WPBF News, nošenje maske tokom pandemije dovelo je do 364% povećanja poseta pacijenata za dojenčad i malu decu.

Logopedi zvone na uzbunu: nošenje maski od strane roditelja uzrokuje zaostajanje u razvoju djece.

Pre pandemije, rekla je ona, samo 5 posto logopedskih pacijenata bila su novorođenčad i mala deca, ali je ta brojka sada porasla na 20 posto.Roditelji opisuju probleme sa govorom svoje dece kao "odložene zbog COVID-a", a maske za lice su glavni uzrok teškog oštećenja njihovog govora.

Već u 8. mesecu bebe počinju da uče čitanjem usana, što je nezahvalan zadatak ako roditelji i negovatelji nose maske za praćenje recepata.

"Veoma je važno da deca vide vaše lice da uči, pa vam gledaju usta", kaže Tik u jednom intervjuu.

Vest je ispričala jedna takva majka Brajan Gej, koja odgaja petoro dece, ali najmlađa od njih je počela da ima problema sa govorom.

"Definitivno je važno kada svet u kojem odrastate ne može da komunicira sa ljudima i njihovim licima, a to je veoma važno za decu", objašnjava ona.

Prema Tekovim rečima, posle pandemije simptomi autizma su se takođe drastično povećali: "Deca ne prave nikakve verbalne pokušaje i uopšte ne komuniciraju sa svojom porodicom."

Kao što smo ranije napomenuli, Forbs je uklonio članak stručnjaka za obrazovanje koji je tvrdio da prisiljavanje školaraca da nose maske izaziva psihičke traume.

Studija istraživača sa Univerziteta Braun pokazala je da je prosečna ocena inteligencije male dece rođene tokom pandemije opala za čak 22 poena, dok su verbalne, motoričke i kognitivne sposobnosti pretrpele posledice izolacije.

Vodeći autor studije Majkl Kurzon istakao je da su dva glavna razloga za to maske za lice i rezultat držanja dece podalje od druge dece.

"Testovi dece rođene u poslednjoj godini karantina — testovi za rano učenje, verbalni i neverbalni razvoj — dali su rezultate daleko iza onih u godinama koje su prethodile karantinu", napisala je Kurzon. 

Problem je, rekala je ona, što vlada nije dozvolila deci da vide druge članove proširene porodice, druže se u parkovima ili sa decom prijatelja svojih roditelja ili proučavaju izraze lica. 

Možda će svi pridržavani vrlina koji sebe smatraju moralno pristojnim ljudima zbog nošenja maski promeniti svoje ponašanje, imajući u vidu da oni bukvalno doprinose nastajući ozbiljne kognitivne probleme kod dece.

Ili ih možda jednostavno neće biti briga, s obzirom na to da je maska sada simbol političkog statusa pre svega.