Licemerstvo u najboljem izdanju: Facebook zviždači su hranjeni, dok je Julian Assange u zatvoru

Licemerstvo u najboljem izdanju: Facebook zviždači su hranjeni, dok je Julian Assange u zatvoru

Vrlo kontrastni tretman uzbunjivača koji su spremni svedočiti protiv Facebooka s onim zatvorenog osnivača WikiLeaksa pokazuje nam da je podrška Establishment -a onima koji 'prosipaju pasulj' vrlo selektivna.

Svi uzbunjivači su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih. Ili, mogli bismo konkretnije reći, zviždači čija otkrića pomažu agende vladajuće klase stavljaju se pred Kongres i predaju mikrofon, dok se oni čija objava razotkrivaju agende vladajuće klase progone i završe u zatvorima s najvećom sigurnošću.

Ove sedmice smo saznali da je druga uzbunjivačica na Facebooku, jedna Sophie Zhang, bila spremna svedočiti pred Kongresom manje od dve sedmice nakon što smo imali Frances Haugen sa njenim otkrićima.

"Facebookovi proizvodi nanose štetu deci, izazivaju podele i slabe našu demokratiju", rekao je Haugen senatorima. Kompanija je stavila profit ispred "opšteg dobra". Upravo to su htele čuti lažno-komunitarne procenzurne elite. Trenutno se protiv Facebooka vodi rat, ako niste primetili, ali oni koji ga vode nemaju iste probleme s divom društvenih medija Marka Zuckerberga koje bismo mogli imati vi i ja.

Zabrinuti smo što Facebook već previše cenzuriše u političkoj sferi, ali vladajuće elite su zabrinute da ne cenzuriše dovoljno. Žele veću kontrolu vlade nad internetom. Zapravo, oni žele potpunu vladinu kontrolu nad internetom, kao u Kini, zemlji koju rutinski kritikuju na temelju "ljudskih prava", ali koga se trude kopirati.

Elitama se ne sviđa što Zuckerbergova platforma daje glas Joeu Bloggsu-što bi Joe mogao koristiti svoj glas za preispitivanje hegemonističkih narativa i objavljivanje "neodobrenog" materijala. Joea Blogsa treba postaviti na njegovo mesto. Kao i oni koji proizvode "neodobreni" materijal koji deli sa svojim prijateljima.

Haugenovo svedočenje produbilo je tu pro-cenzuru, pro-kontrolu agendu, zbog čega su njezine reči imale tako sjajan odjek u glavnim medijima.

Isto će biti i sa Zhangom. Kada je prošle godine napustila Facebook, bivša naučnica o podacima napisala je poduži dopis u kojem se navodi da se kompanija nije uspela boriti protiv dezinformacija. Napisala je: "Znam da sam već imala krv na rukama." Očigledno, ona će govoriti o "više lažnih računa na Facebooku" koji su "podrivali izbore i politička pitanja širom sveta".

Kolika je opklada da će „prokleti Rusi“ (koji su, naravno, sprečili Saint Hillary Clinton da postane predsednica 2016.), ponovo doći u središte pažnje - i da će kombinirani učinak svedočenja Haugena i Zhanga biti jačanje cenzure na Facebooku dalje?

U međuvremenu, pošto su Haugen i Zhang hranjeni jer govore upravo ono što politička klasa želi čuti ((i, kako ističe Glenn Greenwald, imaju potencijal da zarade milione dolara od programa SEC -a za uzbunjivače), najpoznatiji svetski 'uzbunjivač' 'još uvek muči u zatvoru Belmarsh.

Julian Assange prosuo je ono što su zapadne (i druge vlade) radile u tajnosti s našim novcem - ali umesto da ga mediji pohvale zbog usluge koju je učinio za demokratiju, bio je evisceriran. Nije imao poziv da se obrati Kongresu. I nema izgleda da dobije nagrade od miliona američkih državnih organa.

Oni koji napadaju Assangea reći će da je ugrozio nacionalnu sigurnost, ali istina je da su to bili nezakoniti ratovi koje je osnivač WikiLeaksa nastojao rasvetliti.

Strahuje se da Julian nikada neće izaći živ iz zatvora. Njegov život ovih posljednjih 10 godina ličio je na kafkijansku moru. On je ‘Josef K’ našeg doba-s njegovim ‘suđenjem’ bez kraja.

Assange je platio užasnu cenu što nam je rekao šta se dogodilo iza zavese - stvari koje nikada nismo trebali saznati, ali koje su bile s pravom da znamo. To je ono što trenutnu pohvalu Facebook -ovih "uzbunjivača" od strane onih koji šute o Asanžovom tretmanu ili koji ga zapravo podržavaju čini tako mučnom.

Sviđa vam se ova priča? Podijelite ga sa prijateljem!