Kragujevčanki pas pregrizao vratne žile, iskrvarila na smrt

Kragujevčanki pas pregrizao vratne žile, iskrvarila na smrt

Kragujevčanka Miloratka Veljković (69) čije je beživotno telo sa vidljivim ugrizima psa, pronađeno pored šarplaninca u porodičnom dvorištu, preminula je usled prevelikog krvarenja, pokazali su rezultati obdukcije, saznaje naš portal u Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Ovaj slučaj uznemirio je srpsku javnost, a pojedine ultradesničarske organizacije već dva dana po društvenim mrežama šire informaciju da je nesrećna žena preminula prirodnim putem, te da je pas pokušavao da joj pomogne, što je dodatno zapalilo polemiku na mrežama.

Stravičan slučaj u kojem je vlasnica nastradala od svog ljubimca, u javnosti je podelila građane na one koji se zalažu za uspavljivanje psa i druge koji tvrde “da ljubimci nisu za svakoga“. U toj polemici pojavile su se i informacije da su mediji ceo slučaj predstavili senzacionalistički, te da je nesrećna žena preminula prirodnim putem.

Međutim, obdukcija je pokazala da je uzrok smrti preterano krvarenje iz vrata, saznaje naš portal u Višem javnom tužilaštvu (VTJ).

Takođe, potvrđeno nam je da u smrti “nije bilo prirodnih uzroka“, te da je nesrećna žena imala više ugriza po glavi i licu, a da je koban bio ugriz za vrat, nakon čega je iskrvarila do smrti.
U tužilaštvu navode da za sada još uvek nije poznata dalja sudbina psa, te da će posle veštačenja veterinarske struke i konsultacija sa nadležnim službama doneti konkretne mere.

“Nećemo ništa unapred da pričamo, sve moramo da uradimo po propisima“ rekao je naš sagovorin iz VTJ.

Iz kragujevačke službe Zoohigijene, za Nova.rs su ranije izjavili da je šarplaninac prilikom izmeštanja iz dvorišta pokazivao jaku uznemirenost, ali ne i agresivnost. Pas je trenutno izolovan u Zoohigijeni, a za dalja postupanja očekuju se nalozi iz tužilaštva.

Podsetimo, ceo slučaj dogodio se u sredu 15. septembra, u kragujevačkom naselju Pivara u Sarajlijinoj ulici.

Ekipa hitne pomoći primila je poziv nekoliko minuta posle 12 sati, a pretpostavlja se da je nesrećna žena napadnuta mnogo ranije.

Za naš portal u upravi te službe posvedočili su da su na telu žene, koja je ležala u lokvi krvi, izdaleka bili vidljivi tragovi ugriza u predelu vrata i desnoj polovini lica i glave, ali da je ekipa zbog agresivnog lajanja psa bila nemoćna da priđe i ukaže pomoć.

“Tek posle pola sata, kada je Zoohigijena odvela psa, prišli smo ženi. Povrede su bile velike i nije joj bilo spasa, mogli smo samo da konstatujemo smrt“ izjavili su za Nova.rs u upravi Hitne pomoći.

Uviđaj na mestu nesreće trajao je satima, a u Višem javnom tužilaštvu naveli su da nema osnova za pokretanje postupka protiv bilo koga, budući da se radi o vlasničkom psu i vlasniku koji je preminuo.