Kina mora dopustiti drugu međunarodnu istragu porijekla Covid-19 ili se suočiti s IZOLACIJOM, kaže Bidenov savjetnik za sigurnost

Kina mora dopustiti drugu međunarodnu istragu porijekla Covid-19 ili se suočiti s IZOLACIJOM, kaže Bidenov savjetnik za sigurnost
Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan postavlja pitanja tokom brifinga za novinare u Bijeloj kući u Washingtonu, SAD, 7. juna 2021. © REUTERS / Leah Millis
Kina mora dopustiti drugu međunarodnu istragu porijekla Covid-19 ili se suočiti s IZOLACIJOM, kaže Bidenov savjetnik za sigurnost

Kina ima izbor da li će popustiti zahtjevu zapadnih sila i dopustiti još jednu istragu pod vodstvom SZO-a podrijetlom Covid-19 ili će je međunarodna zajednica protjerati, upozorio je savjetnik za sigurnost Joea Bidena Jake Sullivan.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost uputio je strogo upozorenje Kini tokom intervjua s Chrisom Wallaceom za Fox News u nedjelju. Na pitanje namjerava li Biden inzistirati na tome da potencijalna druga istraga porijekla virusa mora biti "neovisna" istraga, Sullivan je rekao da je predsjednik uvjerio saveznike Washingtona u G7 da vrše pritisak na Peking.

"Upravo je ta diplomatska radnja - okupljanje nacija svijeta, nametanje političkog i diplomatskog pritiska na Kinu, ključni dio napora koji poduzimamo da bismo na kraju suočili Kinu s oštrim izborom", rekao je Sullivan.

Peking je, tvrdio je Sullivan, dobio ultimatum: ili da se pomiri sa zahtjevima i "omogući ... istražiteljima da rade stvarne zadatke da utvrde odakle je to došlo" ili "suoči se s izolacijom u međunarodnoj zajednici".

Kina je imala značajnu ulogu u priopćenju koje je objavila grupa G7, koju čine lideri SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Kanade, kao i EU, nakon samita ranije ovog mjeseca. Pored kritike navodnih kineskih kršenja ljudskih prava u Sinđijangu i suzbijanja demokratije u Hong Kongu, dokument je zahtijevao temeljitu istragu porijekla pandemije. Grupa sedam zemalja pozvala je na "pravovremenu, transparentnu, stručno vođenu i naučno zasnovanu SZO sazvanu studiju Faza 2 Covid-19 Origins", pozivajući se na preporuke ranije objavljenog izvještaja stručnjaka.

Peking je izjavu osudio kao "ozbiljno kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa", optužujući "kliku" G7 za sjetvu podjela u vrijeme kada su potrebni zajednički napori.

Obnovljeno zanimanje za porijeklo virusa prati izvještaje u američkim medijima prošlog mjeseca da je nekoliko istraživača s kineskog Instituta za virusologiju Wuhan pozlilo i bilo im je potrebno bolničko liječenje nekoliko tjedana prije početka pandemije. Washington Post, koji je nosio "mjericu", kao izvor je naveo prethodno neotkriveni izvještaj američke obavještajne službe.

Kina je žestoko odbacila optužbu, optužujući Washington da je zaoštrio to pitanje, a nalaze prve inicijalne istrage koju je predvodila SZO branila kao "široko reprezentativnu i visoko profesionalnu".

U četvrtak je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian napao SAD zbog "politiziranja pitanja pronalaska porijekla." Također je uzvratio na prijedlog, sugerirajući da bi Washington umjesto toga trebao "pozvati" stručnjake u biolaboratorij u Fort Detrick centru sa sjedištem u Marylandu. i druga mjesta za „detaljnu istragu“ u ime transparentnosti.

Mislite da bi vaši prijatelji bili zainteresovani? Podijelite ovu priču!