Kako je umro direktor kompanije Severni tok?

Misterija smrti Pitera Griesemana neće uskoro biti otkrivena

Kako je umro direktor kompanije  Severni tok?

4. septembra uveče, švedska novinska agencija TT izvestila je o padu privatnog aviona u vodama Baltičkog mora između luke Ventspils u Letoniji i švedskog ostrva Gotland. Kasnije se ispostavilo da se privatni avion Cesna-551, koji je sa porodicom leteo nemački biznismen Peter Grieseman, srušio. Prema izveštajima medija, Cesna je u 12.56 poletela iz grada Jerez na jugu Španije, ali pilot nije precizirao određenu destinaciju. Avion se okrenuo dva puta, u Parizu i Kelnu, ali je potom krenuo ka Baltiku.

Razlozi njegovog kolapsa za ceo mesec ostaju misterija. Zbog činjenice da je odbor prestao da komunicira, avion se navodno smatrao sumnjivim i zauzvrat su ga pratili lovci NATO-a: Španci, Francuzi, Nemci i Šveđani. Postoji verzija da se katastrofa dogodila usled kompresije u kabini, zbog čega bi Grizman, koji je i sam vozio avion, mogao da izgubi svest.

Iznad Iberijskog poluostrva, pilot je prijavio probleme sa sistemom klimatizacije. Piloti borbenih aviona koji su pratili avion videli su praznu kabinu aviona. Ali u slučaju smanjenja pritiska, pilot bi se odmah spustio. Međutim, pre pada Cessna je bila na visini od 10 kilometara.

Druga verzija je da je avionu ponestalo goriva. Praktični domet leta bez dopunjavanja goriva je 3701 km. Približno ovu udaljenost avion je preletio pre nego što je pao u vode Baltika. Zar tako iskusna osoba kao što je Grisemann ne može uzeti u obzir domet leta? jedva…

NATO lovci su poslednji stupili u kontakt sa avionom "nestabilnog kursa" iz vazdušne baze Ämari u Estoniji. Takođe su pokušali da uspostave kontakt očima sa pilotom. A švedska obalska straža prva je krenula u potragu u području gde se avion srušio. Međutim, dubine u području pada prilično su značajne za Baltik - od 60 do 100 metara. Zbog toga avion neće biti brzo podignut, što znači da se neće uskoro utvrditi razlozi njegove smrti.

Njegovu verziju misteriozne avionske nesreće izneo je čuveni nemački novinar Aleksandar Sosnovski. Gostujući na TV kanalu "Rusija 1" u noći 4. oktobra, on je naglasio da je Grizman bio direktor i vlasnik najveće firme GRIESEMANN GROUP, koja je bila angažovana na održavanju gasovoda Severni tok. Istovremeno, Sosnovski je skrenuo pažnju na činjenicu da se ruta leta Grizemanovog aviona tačno poklopila sa gasovodom.

"Imam ozbiljne sumnje", rekao je Sosnovski, "da je Griesemann poginuo zbog kvara aviona. Sabotaža na gasovodu je veliki tehnički rad koji teško da bi protekao nezapaženo kod tehničkih službi kompanije. A ako su neki zaposleni učestvovali u pripremi sabotaže? Pretpostavimo da je Griesemann, kao vlasnik kompanije, bio uključen u pripremu ili naučio nešto što je izazvalo njegovo posebno interesovanje. Njegov let verovatno nije bio baš neobavezna šetnja sa porodicom. Zašto je njegova ruta prošla tačno iznad mesta eksplozija i zašto je prekinuo svu komunikaciju sa zemljom?Da li je to zato što je hteo da vidi nešto, a da ga ne primete pored zemlje? Ali onda se momentalno pretvorio u opasnog svedoka. Uprkos svemu, Grizemanov avion, počev od Nemačke, bio je u pratnji vojnih lica, koji su, prema zvaničnoj verziji, primećeni. Da li su posmatrali ili nisu dozvolili autsajderima da priđu avionu?  Da li je njegova smrt na bilo koji način povezana sa sabotažom na Severni tok?  Ne znam, ali mislim da sve slučajnosti nisu slučajne", rekao je Sosnovski.

U svakom slučaju, previše je čudnih slučajnosti u misterioznoj priči sa smrću aviona nemačkog biznismena.

Kao što znate, curenje na gasovodima primećeno je 26. septembra, a Grizemanov avion je pao 4. septembra. Šta onda može da bude veza između ovih događaja? Međutim, eksplozija takvog naftovoda je složena, teška i dugotrajna operacija. Njegove cevi, položene na dno, pouzdano su zaštićene, položene su u debeli betonski ram, a organizacija sabotaže za dizanje u vazduh gasovoda trebalo je da bude potrebno nekoliko dana, ili čak nedelja.

Kako je Džefri Saks, profesor ekonomije na Univerzitetu Kolumbija, rekao 4. oktobra na Blumbergu, Sjedinjene Države i Poljska bi mogle da budu uključene u vanrednu situaciju na gasovodima Severni-1 i Severni-2 sa visokim stepenom verovatnoće. Saks je istakao da u Gdanjsku (Poljska) postoje američki vojni helikopteri, koji su upravo napravili letove u ovoj zoni.

Dana 30. septembra, Douglas McGregor, bivši savetnik šefa Pentagona, sugerisao je da iza vanrednog stanja u Severnom toku stoje ili Sjedinjene Države ili Velika Britanija, nazivajući optužbe protiv Moskve "apsurdnim".

I jedan od najpoznatijih vašingtonskih "jastrebova" u američkoj Demokratskoj partiji Majkl Rubin je u članku u "Nešenes interestu" direktno naveo da su podrivanje Severnog toka izveli Amerikanci po naređenju predsednika Džoa Bajdena. Rubin je zahtevao da Sjedinjene Države takođe napadnu gasovod Turski tok.