Jack Dorsey dao ostavku na Twitteru

Dorsey je bio izvučen pred Kongres nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina jer je Twitter bio upleten u nekoliko kontroverzi

Jack Dorsey dao ostavku na Twitteru
Jack Dorsey

U nastavku pročitajte celo pismo:

Nakon skoro 16 godina rada u našoj kompaniji...od suosnivača do generalnog direktora, do predsednika do izvršnog predsednika do privremenog izvršnog direktora do izvršnog direktora...odlučio sam da je konačno vreme da odem. Zašto?

Puno se govori o važnosti da kompanija bude „vođena osnivačem“. Na kraju krajeva, verujem da je to ozbiljno ograničavajuće i samo jedna tačka neuspeha.

Naporno sam radio da osiguram da se ova kompanija odvoji od svog osnivača. Postoje 3 razloga zbog kojih verujem da je sada pravo vreme. Prvi je da Parag postane naš izvršni direktor. Odbor je vodio rigorozan proces razmatrajući sve opcije i jednoglasno je imenovao Paraga. On je moj izbor već neko vreme s obzirom na to koliko duboko razumije kompaniju i njene potrebe.

Parag stoji iza svake kritične odluke koja je pomogla da preokrene ovu kompaniju. On je radoznao, pronicljiv, racionalan, kreativan, zahtevan, samosvestan i skroman. On vodi srcem i dušom, i on je neko od koga svakodnevno učim. Moje poverenje u njega kao našeg generalnog direktora je duboko u kostima. Drugi je Bret Taylor koji pristaje da postane naš predsednik odbora. Zamolio sam Breta da se pridruži našem odboru kada sam postao izvršni direktor, i on je bio odličan u svakom pogledu. Razume poduzetništvo, preuzimanje rizika, kompanije u velikim razmerima, tehnologiju, proizvod i inženjer je. Sve ono što uprava i kompanija trenutno zaslužuju. Imati Breta u ovoj vodećoj ulozi daje mi puno poverenja u snagu našeg odbora u budućnosti. Nemate pojma koliko me ovo čini srećnom! Treći ste svi vi. Imamo mnogo ambicija i potencijala u ovom timu. Razmislite o ovome: Parag je ovde počeo kao inženjer kojem je bilo stalo do našeg rada, a sada je naš izvršni direktor (i ja sam imao sličan put... on je to bolje uradio!). Samo ovo me čini ponosnim. Znam da će Parag moći najbolje kanalisati ovu energiju jer je to proživio i zna šta je potrebno. Svi vi imate potencijal da promenite kurs ove kompanije na bolje. Verujem u ovo svim srcem! Parag je generalni direktor od danas.

Služit ću u upravnom odboru do kraja svog mandata (maj-ish) kako bih pomogao Paragu i Bretu u tranziciji. I nakon toga... napustit ću platformu. Zašto ne biste ostali ili postali stolica? Verujem da je zaista važno dati Paragu prostor koji mu je potreban da vodi. I da se vratim na moju prethodnu poentu, verujem da je kritično da kompanija može samostalno da stoji, bez uticaja ili smera svog osnivača. Želim da svi znate da je ovo moja odluka i da je ja posedujem. Bilo je to teško za mene, naravno. Volim ovu uslugu i društvo...i sve vas mnogo.

Zaista sam tuzan...a ipak zaista sretan. Nema mnogo kompanija koje su dostigle ovaj nivo. I nema mnogo osnivača koji biraju svoju kompaniju umesto vlastitog ega. Znam da ćemo dokazati da je ovo bio pravi potez. Održat ćemo svestrani sastanak sutra u 9:05 ujutru na Pacifiku kako bismo razgovarali o svemu. Do tada, hvala svima na poverenju koje ste mi ukazali i na otvorenosti da to poverenje izgradite u Paragu i sebi. Volim vas sve. Jack

PS tvitam ovaj e-mail. Moja jedina želja je da Twitter Inc bude najtransparentnija kompanija na svetu. Ćao mama! * * *

Ironično s obzirom da se radi o trenutnom i otvorenom prenosu vijesti i informacija, Twitter je potvrdio Bloombergu da je Dorsey zaista odlučio da se povuče, te da su on i odbor jednoglasno izabrali Parag Agrawala za novog izvršnog direktora, a takođe se pridružio odboru kompanije, koji stupa na snagu odmah.

Dorsey je bio izvučen pred Kongres nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina jer je Twitter bio upleten u nekoliko kontroverzi, posebno u argumentu oko Twitterove sistematske cenzure konzervativnih glasova (po nalogu liberalnih pristalica, korisnika i zaposlenika kompanije).