FRANCUSKOJ SE SMEŠI ISTUPANJE IZ EU? Tvrdnje britanskog Dejli Ekspresa: Makron pod pritiskom posle slabog rezultata na izborima

SMANJENJE frakcije stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona u parlamentu povećalo je verovatnoću održavanja referenduma u ​​zemlji o izlasku iz Evropske unije sa pozitivnim ishodom za njegove organizatore, piše "Dejli ekspres", prenose RIA Novosti.

FRANCUSKOJ SE SMEŠI ISTUPANJE IZ EU? Tvrdnje britanskog Dejli Ekspresa: Makron pod pritiskom posle slabog rezultata na izborima
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Na prethodnim izborima, Makronova koalicija „Zajedno“ izgubila je 44 mesta u parlamentu, čime je izgubila većinu. Još jedan udarac za predsednika bili su izuzetno uspešni rezultati opozicije - rekordne brojke desničarke Marin Le Pen i levičara Žan-Lika Melanšona.

foto: Printskrin/www.express.co.uk

Sada će francuski lider morati da formira koaliciju ili da formira manjinsku vladu, što podrazumeva potrebu da se pregovara sa opozicijom o svakom predlogu zakona. Ako Makron ne ispuni i ovaj zadatak, suočiće se sa „izgledom iz noćne more“ – prevremenim glasanjem.

Ali nakon nedavnog izbornog neuspeha, francuski predsednik bi mogao biti primoran da podlegne pritisku Fregzita i raspiše vanredni referendum o članstvu Francuske u Evropskoj uniji.

Žan-Lik Melanšon / Foto AP

Erik Noar, član pokreta "Generacija Fregzit", nazvao je Makrona "oličenjem evropeizma" i rekao da je sada toliko "oslabljen da ne može da ostane na vlasti".

- Naravno, sticajem okolnosti, pitanje našeg članstva u EU biće postavljeno na javnu raspravu - dodao je on.

Opozicija će, smatra Noar, morati da se izjasni o svom stavu prema članstvu u EU i da se založi za referendum o daljem učešću u organizaciji.

Šef "Generacije Fregzit" Šarl-Anri Galoa je zauzvrat uveren da će se pritisak pristalica izlaska iz EU na Makrona pojačati u kontekstu rezultata nedavnih izbora.

Foto: AP Photo/Francois Mori

- Mislim da prave patriote imaju istorijsku priliku da se ujedine na evropskim izborima. Unija bi trebalo da bude oko jedne ideje - referenduma o članstvu u EU - rekao je on.

Galoa je dodao da takvo glasanje smatra najboljim načinom da se izvrši Fregzit.