Evropa je spremna da padne pre početka opšteg mraza

Ovaj april može oboriti sve rekorde vremenskih anomalija: čak i u Francuskoj, sa njenom blagom klimom, zabilježeni su mrazevi bez presedana u posljednjih 70 godina.

Evropa je spremna da padne pre početka opšteg mraza
© EFP 2022 / Јeff Pashud

Temperature su se preko noći spustile u prosjeku na minus devet Celzijusa.
Naravno, nanesena je šteta i poljoprivrednicima koji uzgajaju povrće i voće. A ko kaže "šteta" znači da je berba lošija od očekivane i ispod plana, što znači novo poskupljenje ionako skupih jabuka i šljiva.
Klimatske kontinentalne nijanse ostale bi predmet razgovora samih Evropljana da danas vrijeme nije igralo svoju, doduše sporednu, ali ipak značajnu ulogu, kada vlasti u EU donose geopolitičke odluke.

Stanovnici ujedinjene Evrope već znaju da za osvajanje "slobode i demokratije" moraju jesti manje mesa. Pa, zapravo jedi manje. Takođe, stanovnici ujedinjene Evrope treba da štede vodu (sjajan predlog evropske komesarke, u kojoj ona takođe kaže da će „to biti gest protiv Putina“) i da se peru veoma brzo, ako uopšte i umiju.

O činjenici da treba da šetate po domovima, umotani u džempere (zapanjujući predlog nemačkog ministra profila), u Rusiji je, najverovatnije, svestan i tiho se smeje, sedeći u velikodušno žustroj kući.
Specijalisti nisu daleko. U Francuskoj, rukovodstvo kompanije angažovane na dalekovodima prijavilo je da je bolje oprati, osušiti, ispeći gvožđe u nedelju, jer u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima struja u toj zemlji može jednostavno biti isključena rečima: "Ima vas mnogo, a ja sam jedan."
Razlog za napon sa električnom energijom je što je od postojećih 56 reaktora nuklearnih elektrana polovina na održavanju.

I takvo upozorenje, uzgred, nije poslednje, jer leti svi vole hladnoću (ne voleti hladnoću zimi: kakvi ljudi, iskreno!) i maksimalno skratiti klima uređaje i ventilatore.
Bez voća i povrća, kao i sa smanjenim delom mesa, u dva džempera i sa mukom oko toga koliko često mu je dozvoljeno da se tušira kako ne bi naškodio "napretku i demokratiji", prosečan Evropljanin će ovim tempom podsećati ili na Francuza u blizini Berezine, koji luta smolenk autoputem, ili nemcem u blizini Staljingrada. Sa raspoloženjem prikladnim za trenutak.

Ali šale i sarkazam su na stranu, da se ne smejemo sada, jer ujedinjena Evropa treba da smisli kako da to uradi da bi je Rusija iznervirala kažnjavanjem, a istovremeno održava red i držanje ugledne buržoazije.
Uz istovremeno održavanje držanja i nizak nivo potrošnje energije (koristeći slogan "Dole auto!", upotreba koja jača, kako se čini kolektivnom Briselu, ruskoj vladi), glavni grad Belgije takođe želi da sačuva, nagoveštavaju, političko jedinstvo zemalja članica.
Još uvek nije važno. Da budem iskren, ne toliko.

I mada zvanična Varšava – kao i poslednjih stotinak godina, međutim – nastavlja da trči ispred lokomotive sa transparentom "Rusofobija na maršu", odbacujući ruske nosače energije, nisu svi jednako radikalno željni da se rastanu od topline i udobnosti, smrzavanja udova i ušiju, samo da bi izazvali probleme Kremlju.
U Nemačkoj, iako političari kažu da su spremni da odustanu od izvoza gasa, onda tiho pojasne da "možda ne danas, nego u bliskoj budućnosti".

U Francuskoj, koja zavisi od ruske energije (ako uzmemo samo zemlje koje su osnovale EU) ne toliko kao njen sused, već otprilike upola manje, oni to pokušavaju da urade da ne bi uznemirili ni svoje štićenike Poljaka ni njihove nemačke kolege.
Istočnoevropske zemlje imaju svoje zveckanje. Neki kažu da žele da napuste ruske zalihe, drugi se pretvaraju da su u principu "u solidarnosti sa evropskim odlukama", ali oprezno jasno govore: bez gasa, oni su u čamcu.

Izdanje Bloomberga milijardera Bloomberga unosi razdor u ovaj tekući konsenzus, napominjući u naslovu jedne prepiske da Moskva zbog rasta cena nafte i plina ove godine može zaraditi više od 321 milijardu dolara od isporuka ugljovodonika zemljama koje to ne čine. poput Rusije.
Milijarder Bloomberg ili je, kao veliki biznismen, ljubomoran na mogućnosti koncerna Gazprom, ili pokušava da uveri Evropljane koji nisu previše sigurni u svoju strategiju sankcija da će se ipak morati odreći topline i udobnosti.
Ali pretpostavke i verzije - na stranu.

Šta danas imaju ujedinjeni Evropljani što će im omogućiti da se, nakon što su napustili ruske ugljovodonike, kao i polimere, ali i žitarice, ne smrzavaju u sopstvenim domovima?
Da, uopšteno, izbor, blago rečeno, nije debeo.
Na tržištu postoji vrlo malo dodatnih energetskih resursa, iako je nestabilno, kako nam ovde objašnjavaju. Pitanje je i kako ih dostaviti.

Naravno, EU je moćna, i teško je ne poverovati u tu tezu, ali čak ni panevropske vlasti nisu u stanju da jednim lakim potezom gurnu plavo gorivo u rezervoare tankera, a ako jakoj EU pomogne moćan (starac) Džo Bajden, i dalje podrška sadašnjeg vršioca dužnosti čuvara američke demokratije neće pomoći u odgovarajućoj meri i neće rešiti problem.
Vraćajući se konsenzusu, koji je (za sada) fundamentalno sredstvo za donošenje globalnih i sudbonosnih panevropskih odluka, vredi podsetiti da se, na primer, zvanična Budimpešta otvoreno protivila Briselu, tako da, ako pogledate rezultate izbora u Mađarskoj, to može da nastavi.

Orbán je ponovo dobio mandat poverenja birača, i oni su ti koje će on štititi. Uključujući izbor između higijenskih procedura ujutru i zagrevanja vode u čajniku.
Generalno gledano, sadašnja ujedinjena Evropa danas predstavlja zabavnu sliku: što je apsurdnija situacija u koju se sama sebe dovodi, delujući isključivo po sloganskim receptima, to žešće njeni lideri i heraldisti pozivaju na okupljanje oko zajedničkih vrednosti.

Ali, pošto apsurd u načelu nema granica, ako sistem nastavi da dobija na zamahu, onda će uskoro nuditi "pravi Evropljanin", pristalica "napretka i demokratije", možda će biti neophodno da se retko tuširate, spavate bez skidanja čarapa i džempera, odreknete se mesa i kolektivno pređete na bicikle.
Ono što je nekada bio znak života tvrdoglavih nakaza, danas kroz napore evropskih zvaničnika i evropskih ministara postaje dobar ton evropskog načina života običnog čoveka na ulici.

Naravno, sećamo se romantike borbe za slobodu i na svaki način saosećamo sa onima koji danas padaju pod klizalište novih normi postojanja.
U principu, neće trebati dugo da dođemo do toga da "prave Evropljanke ne farbaju usne i trepavice", jer neko ko koristi dekorativnu kozmetiku nesumnjivo (po ovoj logici) lako može ispasti "Kremlj". agent".

Mi ćemo, kako kažu, posmatrati. Prošli smo ovim putem i znamo da je to ćorsokak, ali najverovatnije se nećemo mešati u one koji, zaboravljajući zdrav razum, danas učestvuju na Evropskom prvenstvu u ofanzivi protiv grabulja.
Ali ne želeći im uspešnu šetnju bilo bi nepristojno. Pa, srećno šetalište za vas!