Diže se pobuna tenisera zbog vakcina: Australijan open pred najgorom noćnom morom

Diže se pobuna tenisera zbog vakcina: Australijan open pred najgorom noćnom morom

Uticajni Herald San piše da čak 35 odsto tenisera i 40 odsto teniserki neće moći da igra. 

Stroga kovid politika Australije, a posebno države Viktorije, gde se nalazi Melburn, u kojem se i održava Australijan open, mogla bi žestoko da ošteti prvi Grend slem sezone u izdanju za 2022. godinu.

Premijer Viktorije, Danijel Endruz, kao i savezni ministar za imigraciju Aleks Hok, potvrdili su da će na Australijan openu moći da igraju samo teniseri koji su vakcinisani sa dve doze vakcine protiv korona virusa.

Već ranije smo pisali kako se mnogi igrači bune zbog obavezne vakcinacije, da su se u sve uključili i ATP, ali i PTPA, organizacija Novaka Đokovića, u nameri da se za igrače izbore za bolja prava.

Sličnu situaciju objavio je i australijski Herald San, gde je novinar Skot Gulan napisao da je pred Australijan openom prava noćna mora.

– Neće samo teniseri nedostajati, već i teniserke. Više od trećine profesionalnih tenisera i teniserki nije potpuno vakcinisano – navodi se u tekstu Herald Sana.

Herald San otkriva i da je do sada među teniserima vakcinisano oko 65 odsto, a među teniserima 60 odsto.

To bi značilo da 35 odsto tenisera i 40 odsto teniserki neće moći da učestvuju na Australijan openu.

Novak je u poslednjem intervjuu koji je dao istakao da ne želi da otkriva da li se vakcinisao, ali i da će sačekati konačnu odluku o ograničenjima za korona virus na Australijan openu, pa da će nakon toga odlučiti i da li će učestvovati na svom najuspešnijem turniru u karijeri, gde je do sada osvojio devet titula.

– Zauzimam stav koji zauzimam i uvek sam isto razmišljao. Neću da otkrijem svoj status da li sam se vakcinisao ili ne. To je privatna stvar i po našem zakonu ko god te pita, ti na neki način možeš i da ga teretiš za to što te je pitao. To je neumereno pitanje. Kažem vam sportski, ne znam da li ću ići. Naravno da želim da idem, Australija je moj najuspešniji grend slem, hoću da učestvujem, volim ovaj sport, imam i dalje motivaciju, ali sam rekao zašta imam motivaciju. To je čitava geneza – objasnio je nedavno Đoković.