Da li počinje kolaps Sjedinjenih Država? Teksas se priprema za nezavisnost

SAD su u opasnosti da izgube jednu državu već 2023. Teksas se sprema da održi referendum o tome da li država treba da napusti zemlju, izveštava britanski „Independent“.

Da li počinje kolaps Sjedinjenih Država? Teksas se priprema za nezavisnost
Teksas parlament

Već sledeće godine može da počne raspad Sjedinjenih Američkih Država. Država Teksas zahteva nezavisnost.

O potrebi održavanja sličnog referenduma i nezavisnosti od Sjedinjenih Država navodi se u završnom izveštaju Teksaškog republikanskog kongresa.

Političari predlažu državnom parlamentu da donese odgovarajući zakon o održavanju glasanja za stanovnike države 2023. godine. Teksašani moraju sami da odluče da li njihova država treba da proglasi status nezavisne države i da se otcepi od ostatka Amerike.

Po mišljenju političara u regionu, savezne vlasti krše prava države „na lokalnu samoupravu“.

Napominje se da ovo nije prvi put da Teksas preti otcepljenjem od Sjedinjenih Država.

Godine 2004. tadašnji guverner Rik Peri je zapretio da će odvojiti Teksas od SAD „ako Vašington nastavi da gura nos u poslove američkog naroda“.

2011. godine održane su demonstracije ispred zgrade Kongresa u glavnom gradu države Ostin zahtevajući nezavisnost. Razlog za pobunu bio je rastući državni dug SAD.

2012. godine na sajtu Bele kuće postavljena je peticija administraciji predsednika Sjedinjenih Država za mirno otcepljenje Teksasa od države. Tada su stanovnici još 20 američkih država želeli sličan izlaz.

Država Teksas, podsećamo, zauzima drugo mesto po veličini u Sjedinjenim Državama posle Aljaske i drugo po broju stanovnika posle Kalifornije. Ovde, prema rezultatima poslednjeg popisa, živi 29.183.290 ljudi.