Curenje iz laboratorije u Wuhanu 'sada najverovatnije poreklo Covida, rekli su poslanici

Osoba za obezbeđenje udaljila je novinare sa Instituta za virusologiju Wuhan nakon što je tim Svetske zdravstvene organizacije stigao u terensku posetu Wuhanu u kineskoj provinciji Hubei 3. februara 2021.

Curenje iz laboratorije u Wuhanu 'sada najverovatnije poreklo Covida, rekli su poslanici

Laboratorijsko curenje je sada verovatnije poreklo Covida, čuli su poslanici, jer nakon dve godine potrage nikada nije pronađen životinjski domaćin.

Obraćajući se Selekcionom odboru za nauku i tehnologiju, dr Alina Chan, specijalista za gensku terapiju i ćelijski inženjering na MIT-u i Harvardu, rekla je da postoji i rizik da je Covid-19 konstruiran virus.

Dr Chan je rekao: „Mislim da je laboratorijsko poreklo verovatnije nego ne. Trenutno nije sigurno da se jave ljudi koji znaju o poreklu pandemije. Ali živimo u eri u kojoj se pohranjuje toliko informacija da će na kraju izaći.

“Čuli smo od mnogih vrhunskih virologa da je genetski modifikovano poreklo razumno i da to uključuje virusologe koji su napravili modifikacije na prvom virusu Sars.

“Znamo da ovaj virus ima jedinstvenu karakteristiku, nazvanu mesto cepanja furina, i bez ove karakteristike nema šanse da bi ovo izazvalo ovu pandemiju.

“Procurio je predlog koji pokazuje da EcoHealth i Institut za virusologiju Wuhan razvijaju cev za umetanje novih mesta cepanja furina. Dakle, pronalazite ove naučnike koji su početkom 2018. rekli 'Stavit ću rogove konjima', a na kraju 2019. jednorog se pojavi u gradu Vuhanu.”

Vikont Ridli, koji je zajedno sa dr Chanom napisao knjigu o poreklu virusa, rekao je da takođe veruje da je sada verovatno izvor curenja iz laboratorije.

Lord Ridley je rekao zastupnicima: „Takođe mislim da je to verovatnije nego ne jer se moramo suočiti s činjenicom da smo nakon dva meseca znali poreklo Sarsa, a nakon nekoliko meseci znali smo da je Mers ipak preko kamila, ali nakon dve godine smo još uvek nismo pronašli nijednu zaraženu životinju koja bi mogla biti progenitor, i to je neverovatno iznenađujuće.

“Moramo saznati kako bismo sprečili sledeću pandemiju. Moramo da znamo da li treba da pooštrimo rad u laboratorijama ili da pooštrimo propise koji se odnose na tržišta divljih životinja. Trenutno zaista ne radimo ni jedno ni drugo.

“Takođe moramo znati da odvratimo loše glumce koji gledaju ovu epizodu i misle da je oslobađanje pandemije nešto s čim bi se mogli izvući.

„Sada znamo da su se eksperimenti radili na nivou biosigurnosti  (slično zubarskoj ordinaciji) koji su rezultirali 10.000 puta povećanjem infektivnosti virusa i tri ili četiri puta njihovom smrtonosnošću. Važno je prestati s tim eksperimentima koji su rizični."

Interesi Petera Daszaka proglašeni su 'premalo prekasno'

Tokom sesije, urednik Lanceta, Richard Horton, takođe je kritikovan zbog pisma koje je časopis objavio 2020. godine u kojem je teorija laboratorijskog curenja odbačena kao 'teorija zavere' i efektivno zatvorena debata o laboratorijskoj teoriji curenja.

Pismo je napisao Peter Daszak, čelnik EcoHealth alijanse, koji je blisko sarađivao s Institutom za virusologiju u Wuhanu (WIV) u inženjeringu šišmiša od koronavirusa.

Ipak, uprkos bliskoj vezi, Lancetu je trebalo 16 meseci da objavi memorandum u kojem se izlažu sukobi interesa gospodina Daszaka.

Aaron Bell je rekao da je memorandum u kojem se navodi da su interesi gospodina Daszaka "premalo i prekasno".

G. Horton je tvrdio da je bilo potrebno više od godinu dana da se 'ubedi' gospodin Daszak da izjavi da EcoHealth radi sa Institutom za virusologiju Wuhan.

“Molimo sve da se izjasne o svojim suprotstavljenim interesima i te izjave uzimamo s poverenjem i u tom smislu, nažalost, autori su tvrdili da nemaju suprotstavljeni interes i naravno implikacija da je zaista bilo suprotstavljenih interesa koji su bili značajni, posebno u vezi s Peterom Daszakom, ” rekao je gospodin Horton.

“Prihvatamo izjave o sukobu interesa na poverenju. Brzo smo postali svesni sukoba interesa Petera Daszaka i na kraju smo imali debatu s njim jer je njegov stav bio 'Vidi, ja sam stručnjak koji radi u Kini na korona virusima slepih miševa i to nije konkurentski interes, to me čini stručnjakom.'

„Ali na sudu javnog mnjenja, to je konkurentski interes koji treba da izjavite i trebalo nam je više od godinu dana da ga ubedimo da izjavi svoj puni suprotstavljeni interes.”

Gospodin Horton je takođe rekao da je curenje iz laboratorije sada: 'hipoteza koju treba shvatiti ozbiljno i koju treba dalje istražiti'