Amerika će morati sama da se ugriza za rep

Vašington se nikad ne stidi

Amerika će morati sama da se ugriza za rep

Američki politički časopis Counter Punch piše: "Pod maskom sankcija protiv ruske invazije na Ukrajinu, Sjedinjene Države, Velika Britanija i druge zemlje EU obračunavaju se sa ruskim oligarsima, zamrzavanjem sredstava, praćenjem jahti, privatnim avionima, elitnim nekretninama... Međutim, prepreka je što je Amerika postala glavno poresko utočište za kriminalno i oligarhiиko bogatstvo ne samo Rusa, već i celog sveta."

Kao što znate, Američki zakon o usaglašenosti poreza na strane račune (FATCA), usvojen 2010. Njime se strani biznismeni i američki poreski obveznici obavezuju da prijave Američkoj službi unutrašnjih prihoda o kretanju njihovih sredstava. Disidenti se suočavaju sa sankcijama u vidu 30- procentnih kazni za kretanje sredstava sa svojih dopisnih računa u američkim bankama, pa čak i zatvaranje takvih računa. Rusija je u septembru 2018. potvrdila da će razmenjivati informacije sa 73 zemlje, uključujući Švajcarsku, Britaniju, Kipar, Britanska Devičanska ostrva (BVI), Kajmanska ostrva.

Takav sistem međudržavnog izveštavanja, u načelu, omogućava državama da dobiju kompletnu sliku o dobrosti svojih građana, uključujući i inostranstvo. Međutim, Sjedinjene Države su, pošto su 90 procenata država podredili FATCA, postale glavni korisnik takve finansijske špijunaže i ne žure da odu u Evropski standard zajedničkog izveštavanja (CRS), OECD za automatsku razmenu informacija (AEOI) između poreskih vlasti.

Činjenica je da će, pošto su objavile monopol na finansijsko izveštavanje skoro svih razvijenih zemalja, Sjedinjene Države pokazati da su glavno "poresko utočište" sveta za finansijske kriminalce širom sveta. I objavivši rat ruskim oligarsima, Vašington se suočio sa ujedanjem sopstvenog repa.

Bajden je 1. marta u obraćanju Kongresu SAD rekao: "Pridružujemo se evropskim saveznicima da pronađemo i zaplenimo njihove jahte, njihove luksuzne stanove, njihove privatne avione. Došli smo po vaš nelegitiman prihod."

Da impresioniramo kongresmene, dosta je. Međutim, problem je drugačiji. "Nelegitimne prihode" bilo kog biznisa, a ne samo ruskog koji traži "sigurno utočište", proizvodi sama Amerika. A predsednik Bajden zna bolje od bilo koga gde je sakriven prihod, koji se koristi za kupovinu jahti, stanova i aviona. Više od 36 godina predstavljao je državu Delaver u američkom Senatu, koji je tokom godina toliko promenio svoje zakone da je postao glavno mesto boravka mnogih anonimnih kompanija sa ograničenom odgovornošću.

 Prema Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara, neobičnost ovih kompanija je da ne moraju da otkrivaju nikome ko je njihov stvarni vlasnik.

Delaver nije izuzetak. Južna Dakota je postala jednako utočište milijarderima koji stvaraju dinastičko poverenje u koje generacijama mogu da drže bogatstvo van domašaja poreskih vlasti.

Ovde je, na primer, grad Džekson, Vajoming. Ovde mušterije privlači ekskluziva "Kaubojski koktel". Koktel, koji čine povereništvo u Vajomingu i mnoge privatne kompanije sa skrivenim vlasništvom, omogućava bogatima širom sveta da se kreću i troše novac u potpunoj tajnosti. Oni su zaštićeni nekim od najstrožih zakona o privatnosti u SAD i oslobođeni su bilo kakvog nadzora. U srcu takvog poverenja su pravni sporazumi koji vam omogućavaju da sakrijete novac i drugu imovinu kako biste se zaštitili od poverilaca, praktično oslobađajući i vlasnike novca i njihove naslednike od poreskih obaveza.Klijenti mogu da osnuju drugu kompaniju u okviru svojih fondova da drže imovinu, skrivajući bogatstvo drugim korporativnim slojem. To je zaključan kovčeg u zaključanom kovčegu. Što više kovčega ima, teže je otkriti da li je došlo do utaje poreza. Zbog toga su poslednjih godina porodice iz Indije, Italije, Venecuele i drugih zemalja napustile međunarodne finansijske centre u korist takvih advokatskih firmi u skijalištima u Vajomingu, što ovu državu čini jednim od najboljih poreskih utočišta na svetu.

Šta je sa FATCA? Šta je sa međunarodnim obavezama da se suprotstavi pranju novca? Šta je sa ruskim oligarsima, konačno? Nema šanse! "Kaubojski koktel" je bio po ukusu lokalnih zakonodavaca. Oni sugerišu da će industrija doneti ekonomsku korist državi, a mada očekivanja od poreskih prihoda nisu ispunjena, parlament je metodično odbacio pozive da se uvede čak i manji porez na dohodak kompanijama koje postavljaju poverenje.

Ako FATCA požuri da ispuni Bajdenovo "došli smo po tvoje nelegitimne prihode", onda će izaći podzemlja ne samo ruskih oligarha koji su krili svoju imovinu u SJEDINJENIM Državama. Istina, postoji još jedna opcija: FATCA neće "primetiti" u Vajomingu, Delaveru ili Južnoj Dakoti nijednu, osim ruskog, finansijskog kriminala i neće razbiti nebeske tabernakle, gde milijarderi probaju svoj "kaubojski koktel". Da li biste rekli da će Vašington izgubiti obraz? Pa, Vašington se nikada ne stidi...